open-navfaktor-logo
search
Prvaci svijeta
Proslavila Messija i Argentince: U čemu je tajna "magične" crvene trake?
Fudbalska reprezentacija Argentine u nedjelju se popela na krov svijeta.
22.12.2022. u 12:23
get url
text

Nakon 36 godina posta Gaučosi su, predvođeni Lionelom Messijem, osvojili titulu planetarnog prvaka, a dio navijača primijetio je detalj kod argentinskih igrača koji ih je oduševio.

Na nekoliko fotografija slavlja vidi se kako Messi oko lijevog zgloba nosi zavezanu crvenu traku. A historija ove trake duga je više od četiri godine...

Tokom Mundijala u Rusiji, nakon remija protiv Islanda (1:1) jedan argentinski novinar poklonio je Messiju ovu traku otkrivši kako ga njegova mama voli više nego sina.

Messi je prihvatio poklon i nosio ga u narednim utakmicama. Poslije gola koji je postigao Nigeriji, što je osiguralo Argentini prolaz u drugi krug, otkrio je istom novinaru da je nosio traku.

Od tada je "magična traka" svojevrsna hamajlija, a često ju je posuđivao i saigračima kako bi im "pomogao da vrate samopouzdanje". U Kataru je crvenu traku nosio i Lautaro Martinez (njemu baš i nije pomogla jer u šest nastupa nije postigao niti jedan gol), te Rodrigo De Paul, Messijev omiljeni saigrač, koji je u Kataru imao problema sa povredom, ali je odigrao sve mečeve.

Ako bolje pogledate, možete vidjeti da je crvenu traku u finalu nosio i Emiliano Martinez, golman koji je u 123. minuti odbranio zicer Francuzima, a onda u penalima odbranio jedan kazneni udarac što je bilo dovoljno da Gaučosi osvoje naslov.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.