open-navfaktor-logo
search
Kad je bilo najteže
Prošlo je 27 godina od historijskog meča: Baka, Pape, Meša, Hadžija, Kale...kakva je to ekipa bila
Na današnji dan, prije tačno 27 godina, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine istrčala je na stadion u Koblenzu, gdje je odmjerila snage sa tadašnjim bundesligašem Kaiserslauternom.
22.03.2020. u 12:58
get url
text
get url
text

Bio je to drugi, doduše nezvanični meč, selekcije zemlje kojom je u to vrijeme harao agresorski rat. Trinaest dana ranije, tadašnji Ljiljani, imali su svoj premijerni, historijski nastup.

Nakon što izabranici selektora Mirsada Fazlagića 9. marta na KRC Stadionu s 3:1 savladali belgijski Genk, koji je bio sjajan domaćin našim reprezentativcima zahvaljujući rahmetli Suvadu Katani, u susretu humanitarnog karaktera odigranom u Koblenzu poraženi su od Kaiserslauterna s 4:1.

Iako su oba susreta odigrana u veoma kratkom periodu, nekako svi više pamte susret iz Njemačke, a razlog tome vjerovatno je u činjenici da je utakmicu iz Koblenza direktno prenosio sada već kultni njemački kanal - DSF.

Rezultat je svakako bio u drugom planu. Najvažnije je bilo Bosnu i Hercegovini predstaviti u pravom svjetlu, u nekoj pozitivnijoj priči koja nije isključivo u vezi s ratom.

- Zbog ratnih dešavanja nisam prisustvovao prvoj utakmici u Belgiji, ali sam nekako preko Hrvatske uspio doći u Njemačku i s klupe predvoditi tim sačinjen od sjajnih igrača, ali i ljudi - prisjetio se tadašnji selektor Mirsad Fazlagić.

Iako nismo bili priznati od FIFA-e i UEFA-e, u Fudbalski savez BiH je u septembru 1992. godine stigao "papir" iz Zuricha, kojim se reprezentaciji naše zemlje odobrava odigravanje prijateljskih utakmica, uz dodatno odobrenje fudbalskog saveza zemlje na čijem tlu se igrala utakmica.

- Taj papir je bio od velikog značaja za naš fudbal. No, cijelokupna organizacija je bila izuzetno teška. Ne biste vjerovali koliko teška ukoliko bih vam sada pričao - ispričao je u jednom od razgovara za Faktor prvi predsjednik FSBiH Jusuf Pušina.

Sav prihod od utakmica bio je namijenjen za pomoć Bosni i Hercegovini, a pred početak utakmice upravo tadašnjem kapitenu BiH, Blažu Sliškoviću, uručen je ček od 10.000 njemačkih maraka. Baka ga je preuzeo zajedno s Demirom Hotićem, jednim od najzaslužnijih što smo "sparingovali" s Kaiserslauternom.

- Zahvaljujem se svima u ime cijelog tima što će se ova utakmica uopće odigrati, baš kao i onima koji su donirali određena novčana sredstva za jednu dječiju bolnicu. Sve ovo mnogo nam znači - rekao je Hotić pred početak utakmice koja je definitivno duboko urezana u historiju bh. fudbala.

Boje BiH branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara – kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.