open-navfaktor-logo
search
General Armije RBiH
Prošlo je 27 godina od pogibije heroja Izeta Nanića
Na današnji dan prije 27 godina, 5. augusta 1995. godine, u svojoj 30. godini poginuo je Izet Nanić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, bužimski komandant i heroj oslobodilačkog rata.
05.08.2022. u 08:23
get url
text

Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije RBiH. Jedinice 5. Korpusa, uporedo s "Olujom" u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbila je neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni. Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić.

- Na pola puta do komandnog mjesta gdje se prebacivala jedna razbijena grupa četnika došlo je do borbe u susretu i tom prilikom poginuo je komandant pucajući iz svoje puške. Već je ispucao jedan okvir, drugi zamijenio... – kazao je Sead Jusić, posljednji komandant 505. viteške brigade.

Komandant Izet Nanić je noć prije pogibije u svom ratnom dnevniku zapisao:

- Sve je u igri... Nadam se da će uspjeti. I ja sa njima, a onda narod. Pobjeda je blizu. Biće naša ako Bog da Bosna i Hercegovina. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno, da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno.

{$galerijaFotografija}

Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Nakon osnovne škole, Izet Nanić završava Srednju vojnu školu u Zagrebu. Vojnu akademiju upisuje 1984. u Beogradu (smjer RVPVO). Jednu godinu boravi i u Sarajevu, da bi konačnu vojnu naobrazbu stekao u Zagrebu 1987. godine. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA). Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH - bužimske 505. viteške brigade.

Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno (1998) i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Podaci kazuju kako bužimska 505. viteška brigada, pod komandom Izeta Nanića, nikada u svojoj zoni odgovornosti nije izgubila ni milimetra teritorije, a da su oslobodili više od 300 kvadratnih kilometara okupirane teritorije naše zemlje.

Izet Nanić - 5. 8. 2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.