open-navfaktor-logo
search
Legenda Sarajeva
Prošlo je 27 godina od ubistva Želimira Vidovića Kelija
Legendarni fudbaler Sarajeva zaustavljen je na jednoj od barikada, a potom i odveden u zloglasnu kasarnu Nedžarićima, gdje ga je nakon mučenja likvidirao poznati zločinac Željko Ražnatović Arkan
17.05.2019. u 09:30
get url
text

Na današnji dan prije 27 godina ubijen je bivši fudbaler Sarajeva Želimir Vidović Keli.

U jednom od martovskih dana 1992. godine, Keli je iz svoje kafane na Lukavičkoj cesti istjerao grupu razularenih četnika nakon što su pretjerali u svom orgijanju. Ubrzo će Kelijeva kuća postati snajpersko gnijezdo, koje je kasnije uz velike napore eliminisano.

Kada su otpočele borbe u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Vidović je, kao i većina istinskih sportista, stao u odbranu domovine.

Kao dobrovoljac s velikom hrabrošću, Keli je pomagao ranjenicima. Iako su mnogi tog kobnog dana od njega tražili da, zbog ranijeg sukoba sa četnicima, on ne bude taj koji će ranjenike odvući u koševsku bolnicu, Vidović je ostao pri svojoj odluci. On je kroz barikade i kišu granata odvezao ranjenike u bolnicu Koševo.

Nakon što se javio iz grada, svi su od njega tražili da ostane u gradu dok se situacija koliko-toliko ne smiri, a prolaz između barikada ne bude barem malo sigurniji.

Nažalost, Keli nije poslušao prijatelje, niti komandanta. Krenuo je na put bez povratka, možda vjerujući u ratnu sreću i mogućnost da mu, bez ikakvog razloga, četnici neće ništa.

Legendarni fudbaler Sarajeva zaustavljen je na jednoj od barikada, a potom i odveden u zloglasnu kasarnu Nedžarićima, gdje ga je nakon mučenja likvidirao poznati zločinac Željko Ražnatović Arkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.