Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica. Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 nesrba.

Po do sada prikupljenim podacima, u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

Za zločine u Vukovaru nisu krivi samo pripadnici JNA već i arkanovci i šešeljevci, ali je opsada i uništenje Vukovara prvenstveno monstruozni zločin u režiji JNA, koja se time potpuno diskvalificirala i kao vojska i kao institucija koja je trebala ujedinjavati sve narode i narodnosti Jugoslavije te se otvoreno stavila u službu velikosrpske politike Slobodana Miloševića.

U znak sjećanja i spomen na žrtve ulicama Vukovara danas će u 10:15 sati proći Kolona sjećanja u kojoj se ove godine, zbog epidemioloških mjera potaknutih pandemijom koronavirusa, ne očekuje ni približno toliko učesnika kao prošlih godina kada su ulicama tog grada znali proći deseci hiljada ljudi iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država, prenosi Večernji list.

Treba istaći da je jučer posebni izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Veran Matić simboličnom gestom odao počast žrtvama posljednjeg rata u Vukovaru. On je kleknuo ispred spomenika žrtvama na Ovčari i poručio da žali zbog onoga što se desilo.