Širom Hrvatske u subotu su upriličeni protesti pod nazivom "Pravda za djevojčice" koji se održavaju nakon što je javnost zgrozio slučaj silovanja djevojčice u okolini Zadra.

Osim u Zagrebu, građani su protestirali u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci.

Organizatori su iznijeli svoje zahtjeve. Od ministra pravosuđa traže pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije Markovića pred Državnim sudskim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve, javljaju hrvatski mediji.

Od DORH-a organizatori traže da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječio mogući utjecaj interesnih grupa na sudski postupak.

Od nadležnih službi (policije, centra za socijalnu rad i suda) organizatori zahtijevaju da zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu privatnosti u lokalnoj okolini i medijima te pružanje psihosocijalne podrške. Traže i hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje.

- Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtijevamo sistem koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike - poručili su organizatori protesta u Zagrebu.

"Puštanjem osumnjičenika za te teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sistema koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin", naveli su organizatori protesta putem društvenih mreža.