open-navfaktor-logo
search
Struka ima riječ
Protiv Finske na vrhu, nakon Grčke na dnu: Koji su razlozi loše partije Zmajeva u Atini?
Po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo nacionalni "coach" nije uspio pronaći razuman i logičan odgovor na pitanje šta je razlog lošem nastupu u Atini
17.10.2019. u 19:12
get url
text

Poraz od Grčke u osmom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine šanse Zmajeva za plasman sveo je tek na teoriju. Prema mišljenju analitičara We Global Football, izabranici selektora Roberta Prosinečkog imaju tek 0,68 posto šansi da se domognu učešća na kontinentalnom šampionatu, makar kroz preostala dva kola kvalifikacija.

Put od vrhunske partije protiv Finske do apsolutno negledljivog nastupa protiv nikad lošije Grčke, pred sablasno praznim tribinama OAKA Arene, trajao je samo tri dana. Ni sam Prosinečki nije znao objasniti šta se desilo s njegovim timom.

Po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo nacionalni "coach" nije uspio pronaći razuman i logičan odgovor na pitanje šta je razlog lošoj partiji Zmajeva u Atini.

- Zabrinjavajuće je da nakon jedne odlične utakmice to ne možemo ponoviti za dva-tri dana. Vidjet ćemo koji su razlozi jer nas nigdje nije bilo. Da li je to što igramo na strani ili zbog toga što dobro igramo samo kod kuće, ne znam stvarno - rekao je Prosinečki, te dodao:

- Napravit ćemo analizu, a sigurno da ću razgovarati i sa predsjednikom (Elvedin Begić, op. a.).

Prema saznanjima Faktora, odmah nakon utakmice sa Grčkom održan je sastanak čelnika N/FSBiH. Na narednoj sjedinici Izvršnog odbora jedina tačka dnevnog reda bit će analiza rezultata seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i rad selektora Roberta Prosinečkog.

VEZANI TEKST - "Hitna" sjednica Izvršnog odbora FSBiH: Pada odluka o Robertu Prosinečkom
 
Nakon dva meča kvalifikacija, koji su bila sušta suprotnost, izrodilo se mnogo "generala poslije bitke".  Hiljade taktičkih ideja koje su trebale spriječiti katastrofu u Atini nikad nisu dospjele do Prosinečkog.

O igri Zmajeva protiv Helena i potezima Prosinečkog upitali smo neke od njegovih kolega iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, takmičenja u kojem je stasalo sedam startera u meču protiv Finske i jedan manje u duelu s Grčkom, a kojem selektor i ne poklanja mnogo pažnje.

- Ambijent je bio drugačiji u utakmicama protiv Finske i Grčke. Na Bilinom polju smo bili dominantni u svim elementima igre, a susret s Grčkom svakako zaslužuje kompleksniju analizu. Nažalost, mi brzo postanemo euforični. Vidim da se sada digla frka oko selektora. Mislim da se sve treba sagledati i tek onda donijeti bilo kakvu odluku - smatra Mladen Žižović, trener Radnika, te dodaje:

- Mi smo svake sedmice izloženi pritiscima. Najlakše je mijenjati selektore i trenere, no ni u tome nije rješenje. Propusta je sigurno bilo, no kroz Ligu nacija još postoje velike šanse za plasman na Evropsko prvenstvo - govori trener kluba iz Semberije.

Mnogo priča i kritika bilo je nakon susreta u Atini, a dosta je onih kojima nije jasno kako je moguće da je skoro identičan sastav u periodu od tri dana odigrao dvije potpuno različite utakmice.

- Moguće da je došlo do psihičkog, ali i fizičkog premora kod igrača koji nisu navikli da igraju dvije ovako važne utakmice. Sastav je u oba meča bio skoro identičan. Sada se javljaju stručnjaci i govore kako je trebao mijenjati. Zamislite šta bi tek bilo da je promijenio tim koji je pobijedio Finsku, a da je potom poražen u Grčkoj? Mislim da mi nismo imali takav kadar da se nešto može drastično mijenjati. Sad je lako pričati, s ove distance, ali ne vjerujem da bi ijedan trener promijenio tim nakon trijumfa nad Fincima - zaključuje Žižović.

Fudbal je igra u kojoj je sve moguće, pa tako i da jedan te isti tim u svega tri dana odigra dvije totalno različite utakmice.

- U fudbalu je sve moguće pa tako i totalno različiti nastupi naše reprezentacije u mečevima sa Finskom i Grčkom. Mislim da je razlika u protivnicima učinila svoje jer smatram da je Grčka, bez obzira na sve, kvalitetnija od Finske - smatra nekadašnji reprezentativac BiH Nermin Šabić, koji je sa sadašnjim selektorom Zmajeva dijelio svlačionicu u zagrebačkom Dinamu.

Duel sa Finskom, koji je vjerovatno i najbolja predstava Zmajeva pod vođstvom Prosinečkog, očito je isuviše iscrpio najbolje fudbalere naše zemlje koji se nisu uspjeli dovoljno oporaviti do susreta u Atini.

- Jesu li se potrošili ili nisu, to je sada pitanje, ali je evidentno da naši igrači u duelu s Grčkom nisu uspjeli ponoviti igru protiv Finske. Ista ekipa u kratkom periodu ne može odigrati dvije utakmice na visokom nivou - naglašava Šabić, koji se, slično kao i Mladen Žižović, zapitao je li u rosteru uopće bilo igrača koji bi uspjeli napraviti nešto više od onih koji su dobili priliku na stadionu "Spiros Louis".

Bila atmosfera na stadionu usijana do maksimuma ili pozorišna, kakva je vladala u susretu protiv Grčke, trener TOŠK-a iz Tešnja smatra kako to ne bi smjelo utjecati na jednog profesionalnog fudbalera.

- Kada si profesionalac, u tim faktorima se ne bi trebao tražiti bilo kakav alibi. Naravno da je ljepše igrati pred svojim navijačima - kaže Šabić, koji očito ne misli da su prazne tribine bile demotivirajući faktor za Zmajeve.

Treba li njegov prijatelj (Robert Prosinečki, op. a.), koji je s našim nacionalnim timom kroz Ligu nacija izborio još jednu šansu za plasman na EURO 2020, ostati za na klupi BiH, Šabić nije želio mnogo govoriti.

- Teško mi je govoriti o tome. Postoje ljudi u Savezu i koji bi trebali  prepoznati da li je u stanju izvući maksimum. No, treba reći da je Liga nacija bila jedna druga priča. Bili smo disciplinovani i agresivni, o čemu govori i samo jedan primljeni pogodak u četiri utakmice, dok smo u kvalifikacijama za EP primili 14 golova u osam susreta. Da li je u međuvremenu došlo do opuštanja, no Ligu nacija smo odradili dobro. Možda nismo igrali kvalitetno, ali smo imali rezultat. Sada je pitanje, ljepota ili rezultat - kazao je Šabić.

Za razliku od Žižovića i Šabića, šef stručnog štaba FK Velež Feđa Dudić smatra kako je Prosinečki trebao s nekoliko promjena nakon utakmice s Finskom osvježiti ekipu.

- Energetska potrošnja u duelu s Fincima bila je velika i očito se ekipa nije uspjela dovoljno regenerisati. Protiv Grčke je igrao identičan tim kao protiv Finske. I Hajrović koji je zamijenio povrijeđenog Višću odigrao je 80 posto utakmice - naglašava mladi stručnjak Veleža, te dodaje:

- Mislim da je to trebala biti stavka na koju se morala obratiti pažnja i s 3, 4, 5 promjena osvježiti ekipu. Realno, svi naši igrači, s izuzetkom Džeke i Pjanića, tu su negdje po kvaliteti. Pjanić je rekao da smo osrednja reprezentacija i ja se slažem s tim. Trebalo nam je osvježenja na pojedinim pozicijama, mislim da bi tako bolje izgledali na terenu.

I Dudić brani posao i struku. Strateg Rođenih je mišljenja da Prosinečki treba završiti ono što je počeo.

- Diže se nepotrebna hampa. Kada je Prosinečki došao, dat mu je zadatak da se plasira na EURO. Izborena je Liga nacija, polufinale sigurno igramo kod kuće, a ja očekujem plasman u finale. Da se ja pitam, selektoru bih dao punu podršku, a onda nakon marta podvući crtu - kazao je Dudić uz opasku da je kod nas kratak put od euforije do razočarenja.

Hoće li se obistiniti Dudićeve želje ili će neko drugi završiti ono što je započeo Prosinečki, bit će jasnije nakon naredne sjednice Izvršnog odbora N/FSBiH koja je zakazana za sljedeću srijedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.