open-navfaktor-logo
search
Učestvovalo 220 takmičara
Prva medalja za BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi
Na 18. svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Parizu učestvovala je ekipa Bosne i Hercegovine, a učenik Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji 55 država i 220 takmičara. Ovo je prva medalja za Bosnu i Hercegovinu sa svjetske olimpijade.
19.07.2022. u 12:16
get url
text
Geografska olimpijada

Na olimpijadi ekipa BiH učestvovala je u sastavu sastavu Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić i Petar Jurošević. Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

Od 2017. godine Bosna i Hercegovina učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade dva do tri sata.

Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi. Treći nivo je multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave.

- Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje sada mijenjaju ovaj pristup. Posebnu pažnju ovim izvrsnim učenicima i učenicama u godinama koje dolaze pružat će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva. Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, porodici, školama i školskim drugarima - rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.