open-navfaktor-logo
search
Uloženo 20 miliona KM
Prva tranša kredita EBRD-a začepila neke rupe u sarajevskoj vodovodnoj mreži, ima još posla
Stanje vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo još uvijek nije dobro. Kompletni gubici na vodovodnom sistemu iznose od 70 do 75 posto od ukupno zahvaćene vode.
01.01.2021. u 09:22
get url
text
Sarajevo

Jedan dio gubitaka se odnosi na curenja zbog dotrajalosti cijevi i zbog toga se vrše svakodnevne popravke i građani ostaju bez vode, a onda je usljedila i redukcija vode 2017. godine, koja je izazvala teški revolt građana.

Da bi se problem počeo rješavati odobren je kredit u tri tranše od 50 miliona maraka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Direktor Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, Enver Hadžiahmetović u razgovoru za Faktor, govorio je šta je urađeno u 2020. godini u okviru prve tranše kredita ističući da redukcije vode više nema, jer je potrošena prva tranša kredita od 20 miliona maraka i začepljene su neke rupe u sarajevskoj vodovodnoj mreži, ali da ima još mnogo posla koji se treba uraditi. 

- U okviru prve tranše kredita u toku je izvođenje radova na rekonstrukciji pumnih stanica Bačevo, Alipašin most i Centar. Riječ je o najznačajnijim pumpnim stanicama u sistemu vodosnabdijevanja koje pokrivaju zone snabdijevanja vodom u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Centar i Stari Grad. Rekonstrukcijom ovih pumpnih stanica obuhvaćeni su radovi na zamjeni kompletne hidro-mašinske opreme kao i zamjena elektor dijela sa izgradnjom i zamjenom trafo stanica. Vrijednost radova na rekonstrukciji pumpnih stanica iznosi oko 10 miliona 758.036 KM, bez PDV-a – kaže Hadžiahmetović. 

Direktor dodaje da se izvode i radovi na rekonstrukciji distributivnih i potisnih cjevovoda. 

- Radovi na polaganju cjevovoda DN 400 milimetara u dužini oko 430 metara u ulici Hasana Bibera su završeni, novopoloženi cjevovod uvezan i pušten u sistem vodosnabdijevanja. Na ovoj dionici koja je rekonstruisana umanjena je isporuka vode u zonu od jedan litar u sekundi. Na lokalitetu Dumača izvedeni su predviđeni radovi u procentu od 95 posto. Rekonstruisani su cjevovodi DN 200 i 100 milimetara u ukupnoj dužini 3.000 metara sa rekonstrukcijom oko 100 kućnih priključaka – pojašnjava Hadžiahmetović.  

Radovi u ulici Lepenička su u toku. Položeno je 98 posto cjevovoda DN 150 milimetara, 70 posto cjevovoda DN 100 te oko 50 posto prebačeno je kućnih priključaka. Obzirom da prema projektnoj dokumentaciji nisu se mogli svi priključci prebaciti na novopoloženu mrežu izvršeno je doprojektvanje, kaže Hadžiahmetović i ističe:

- Na dionicama u okviru LOT-a 2 izvode se radovi na dionici Veterina-Šentada (rekonstrukcija potisnog cjevovoda DN 500 mm) izvedeno je 90 posto radova. Započeti su radovi na rekonstrukciji potisnog cjevovoda DN 500 milimetara na dionici od Hamdije Čemerlića do Halida Kajtaza. Vrijednost radova na rekonstrukciji cjevovoda vezano za LOT 1 i 2 je četiri miliona 834.115 maraka bez PDV-a. Za preostali dio novca iz prve tranše predviđena je rekonstrukcija cjevovoda u ulicama Bulevar Meše Selimovića, Mustafe Behmena, Jukićeva, Trg solidarnosti, Bulevar Mimara Sinana.

Radovi koji su predviđeni da se izvode iz druge tranše i grant sredstava u 2021. godini bit će veoma zahtjevni.

- Na realizaciju druge tranše potrošit će se 19,5 miliona maraka kreditnih sredstava EBRD-a i 7,8 miliona maraka grant sredstava. To se odnosi na  poboljšanju energetske efikasnosti izvorišta Sarajevsko Polje i rekonstrukciju PS Hrasno. Uz to će se izvoditi i radovi na rekonstrukciji cjevovoda u zonama vodosnabdijevanja rezervoara Skenderije i rezervoara Bjelave, ali i drugim lokalitetima gdje vodovodna mreža ima značajne gubitke – zaključuje direktor Vodovoda i kanalizacije Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.