Fudbalski klub Sarajevo je još jednom bio žrtva fizičkih napada i nacionalističkih uvreda u Širokom Brijegu u utakmici osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine (3:2) koja je odigrana sinoć na stadionu Pecara, saopćili su danas iz FK Sarajevo.

- Tokom čitavog susreta igrači i stručni štab FK Sarajevo bili su izloženi verbalnom nasilju od strane domaćih navijača i službenih lica susreta. Iznimno loša organizacija utakmice rezultirala je činjenicom da je bezbjednost gostujućeg tima bila ugrožena tokom čitavog susreta zbog čestih ubacivanja pirotehničkih sredstava i drugih tvrdih predmeta u teren. Nakon što su u nekoliko navrata bezuspješno pokušali pogoditi igrače FK Sarajevo različitim tvrdim predmetima, publika smještena na tribini sjever pogodila je igrača FK Sarajevo Anela Hebibovića tvrdim predmetom u glavu. Incident je rezultirao prekidom susreta više od 15 minuta - istakli su iz FK Sarajevo, dodavši "jučerašnji susret je nastavljen naredbom službenih lica susreta".

Fašistički slogani, zaštitari provocirali uposlenike Sarajeva

Aktuelni prvaci i osvajači Kupa BiH ističu i "zaštitari na tribini niti u jednom trenutku prije prekida u 74. minuti susreta nisu pokušali spriječiti ubacivanje predmeta u teren, te su u nekoliko navrata pripadnici zaštitarske agencije provocirali gostujuće navijače i uposlenike FK Sarajevo smještene u loži na tribini sjever".

- FK Sarajevo će do kraja dana pokrenuti pravne postupke protiv odgovornih pravnih i fizičkih lica koja su odgovorna za sljedeće: fizički napad i napad u pokušaju, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, isticanje fašističkih slogana i oznaka, namjerno provociranje igrača i stručnog štaba, te navijača smještenih na tribini istok od strane osoba zaduženih za sigurnost - poručili su iz FK Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrijeđanje imena pokojnog Vedrana Puljića

U Bordo timu smatraju još jednim od propusta u organizaciji susreta činjenicu da su navijači gostujuće ekipe na tribinu ušli tek u 15. minuti susreta.

- Prije deset godina u Širokom Brijegu ubijen je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, a pet navijača je teže ranjeno vatrenim oružjem. Sramotna činjenica je da deceniju poslije niko nije odgovarao za počinjeno ubistvo i ranjavanja navijača, te da se spomen ime pokojnog Vedrana Puljića i danas na istom stadionu 'Pecera' vrijeđa. U 2019. godini smo i dalje svjedoci kriminalnih radnji koje se dešavaju pod okriljem nacionalizma - piše u saopćenju za javnost FK Sarajevo.

Fudbalski klub Sarajevo u cilju zaštite svojih igrača, stručnog štaba i drugog osoblja nakon jučerašnje utakmice donio je sljedeću odluku:

- Ukoliko se na nekoj od narednih utakmica ponovo desi da sigurnost igrača i stručnog štaba bude ugrožena iz bilo kojeg razloga, bez obzira na potencijalne sankcije, važnost utakmice i druge parametre, FK Sarajevo će napustiti teren i odbiti nastavak susreta. Dosta je.