open-navfaktor-logo
search
Plaćene iz IPA fondova
Prve doze vakcina iz EU stižu sutra u Sarajevo
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održat će sutra konferenciju za novinare, povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.
03.05.2021. u 15:00
get url
text

Kako je najavljeno iz Vijeća ministara, ceremonija primopredaje vakcina i konferenciju za novinare bit će održani u 10 sati na pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Tegeltija će održatti sastanak sa komesarom Varhelyijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Turković: U utorak stiže prvi kontingent vakcina iz Evropske unije

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Rečeno je da se prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do augusta.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je dodao da će uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou EU isporučiti vakcine za Zapadni Balkan koje će spasiti živote.

- Podršku pružamo od početka pandemije COVID-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji - poručio je Varhelyi.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je da je glavni prioritet da vakcine protiv bolesti COVID-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

- U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni - poručio je Schallenberg.

Austrija je omogućila ove vakcine kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.

Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizirajući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.