open-navfaktor-logo
search
12 ministarstava
Prvi put od uvođenja višestranačja: Crnogorska Vlada bez predstavnika nacionalnih manjina
Predstavnici partija nacionalnih manjina u Crnoj Gori neće biti dio Vlade prvi put u posljedne dvije decenije.
07.11.2020. u 14:12
get url
text

Mandatar Zdravko Krivokapić je u četvrtak predložio ekspertsku Vladu koja će imati 12 ministarstava i u kojoj nema predstavnika nacionalnih manjina. On je predložio da za ministre budu imenovane nestranačke ličnosti uz mogućnost da predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović bude imenovan za ministra odbrane.

Politički analitičar Boris Raonić pozdravio je odluku mandatara da formira ekspertsku vladu i upozorio da nije dobro što u njoj nema predstavnika manjina. On je istakao da su manjine na taj način isključene iz donošenje odluka na državnom nivou.

- U trenutku u kome se pozicija moći unutar pravoslavnog bića promijenila, očekivao sam više napora u cilju uključivanja manje brojnih naroda i izjave u izbornoj noći su ulijevale povjerenje. Ali mandatar nije uradio dovoljno da manjine motiviše za ulazak u Vladu. Ostaje da samo oni pripadnici manjih etničkih zajednica, aktivni kroz članice vladajuće kolacije dobiju zanačajnija mjesta i tako se izbjegne da ova vlada bude jednovjerska - kazao je Raonić.

Krivokapić je predložen za mandatara potpisima 41 zastupnika tri pobjedničke koalicije koje čine većinu u crnogorskom parlamentu.

Tokom pregovora sa predstavnicima stranaka iz koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Crno na bijelo" i "Mir je naša nacija" mandatar je insistirao da Vlada bude ekspertska. Iako je Krivokapić razgovarao sa predstavnicima manjinskih stranaka, Bošnjačka stranka i albanska koalicija "Jednoglasno" su odbile ulazak u Vladu zbog ideološkog neslaganja sa pojedinim partijama vladajuće većine. Albanskoj koaliciji "Sada je vrijeme" nisu dodjeljena ministarska mjesta i pored obećanja mandatara.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić upozorio je da će nova Vlada biti prva bez predstavnika nacionalnih manjina od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori. On smatra da to pokazuje da nova vladajuća većina nema povjerenja u pripadnike manjinskih naroda.

- Odluka mandatara da u novom sastavu Vlade ne bude ni jednog predstavnika manjinskih naroda, jasan je pokazatelj kako je ova Vlada zamišljena i u kom pravcu će nastaviti da djeluje. Iako ne želimo da prebrojavamo krvna zrnca predloženih kandidata za ministre, indikativno je da među predloženima nema ni jednog predstavnika bošnjačkog, albanskog i hrvatskog naroda, koji čine skoro jednu trećinu ukupnog stanovništva Crne Gore - kazao je Omeragić.

Predstavnici manjinskih stranaka u crnogorskom parlamentu imaju ukupno pet zastupnika. Bošnjačka stranka ima tri zastupnika, a albanske koalicije "Jednoglasno" i "Sada je vrijeme" po jednog predstavnika.

Krivokapić je u petak kazao da će nacionalne manjine biti zastupljene u novoj vlasti nakon konstituisanja Vlade i naveo da je, kako tvrdi, čvrsto opredijeljen da uvaži nacionalnu raznolikost Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.