open-navfaktor-logo
search
Sutra performans
Puna im kapa Inzkove zabrinutosti: Članovi "ReStarta" će potkivati konja ispred OHR-a
Predsjednik "ReStarta" Stefan Blagić kaže kako je svima "puna kapa" Inzkove zabrinutosti i iznenađenosti, te da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni potezi
Merima Čustović
07.06.2019. u 14:44
get url
text

Članovi nevladine organizacije "ReStart" najavili su da će sutra ujutro ispred zgrade OHR-a u Sarajevu dovesti konja, kojeg će tu i potkovati.

Kako nam je rekao predsjednik "ReStarta" Stefan Blagić, ovaj neobični performans reakcija je na nedavnu odluku Disciplinske komisije VSTV-a koja je odbacila tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, kao i prijedlog za njegovo privremeno udaljavanje sa te dužnosti zbog umiješanosti u aktuelnu aferu "Potkivanje".

- Odlučili smo da sutra ujutro dođemo pred zgradu OHR-a zato što je nakon odluke Disciplinske komisije VSTV-a OHR, odnosno međunarodna zajednica, jedina instanca koja može uraditi nešto povodom afere "Potkivanje", koja predstavlja jedan degutantan primjer pravosudne korupcije u BiH. Svi znamo da ta korupcija postoji, a ovo što se desilo sa gospodinom Tegeltijom  je zaista degutantno – kaže Blagić.

Podsjetimo, visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je saopćio kako je "iznenađen odlukom disciplinske komisije" Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima Vijeća, poručili su iz OHR-a. Iz Ureda visokog predstavnika dodali su kako je "takva situacija neprihvatljiva", tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća.

- Sudije i tužioci koji su imenovani u Vijeće predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Vijeća upravo zato što su sudije ili tužioci i zato ih se prosuđuje prema standardima propisanima Zakonom o VSTV-u. Visoki predstavnik apelira na Vijeće da poduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju – saopćeno je iz OHR-a.

Stefan Blagić kaže kako je svima "puna kapa" Inzkove zabrinutosti i iznenađenosti, te da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni potezi.

- Međunarodna zajednica je zakuhala cijelu ovu čorbu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovini. Ako su pravi prijatelji ove države, oni moraju da reaguju. U suprotnom, mogao bi se steći utisak da oni djeluju u sadejstvu sa ovakvim pravosuđem – ističe naš sagovornik.

Dodaje da sutrašnji događaj ispred zgrade OHR-a nije protest, nego konferencija za medije, kojoj će prisustvovati i novinari Žurnala koji su razotkrili cijelu aferu.

- Za eventualni protest ćemo tek vidjeti – poručio je Blagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.