open-navfaktor-logo
search
(Ne)dosljednost
PzP najavio proteste u Banjoj Luci: Hoće li SDP, NiP i NS ispuniti obećanje o "vrućem ljetu" i u RS-u?
Održavanje protestne šetnje od parka Petar Kočić do parka Mladen Stojanović u Banjoj Luci, koju je najavila Platforma za progres, zabranio je MUP RS-a, ali će umjesto nje biti održano mirno okupljanje.
11.08.2020. u 15:43
get url
text

Protest će biti održan u subotu, 15. augusta, u 11.55 u parku Mladen Stojanović, a MUP RS-a je odobrio maksimalno 50 učesnika.

- Bit će to mogućnost da građani Banje Luke iskažu svoje nezadovoljstvo radi ekonomske, socijalne, političke situacije u državi. Svi građani koji se odluče pridružiti ovom protestu, dužni su poštovati sve mjere, održavati fizičku distancu i poštovati odluku organizatora o mirnom protestu – saopćeno je iz Platforme za progres.

Prethodno je, podsjetit ćemo, Platforma za progres organizirala proteste u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i Brčkom, a u Sarajevu su im se pridružili šefovi Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde (NiP) i Naše stranke.

Sa protesta u Sarajevu je šef NiP-a Elmedin Konaković najavio "vruće ljeto i ružne scene iz BiH".

- Radimo na protestima u cijeloj BiH, ne samo u Federaciji, nego i u RS-u – najavio je Konaković.

Međutim, šef NiP-a, kao i njegove kolege iz SDP-a i Naše stranke, nisu osjetili potrebu da rade na protestima bilo gdje van Sarajeva, niti da učestvuju u iskazivanju nezadovoljstva mimo poteza od Baščaršije do Trga BiH.

Uzimajući u obzir najave iz Sarajeva, za očekivati je da će se Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Predrag Kojović pojaviti na protestima u Banjoj Luci, iako su propustili prethodna okupljanja van glavnog grada BiH.

U međuvremenu je Konaković iznio niz zamjerki na račun političkih oponenata zbog odnosa prema gradovima i povratničkim sredinama u entitetu RS. Posljednja takva reakcija se odnosila na Trebinje, u kojem NiP nije ponudio svoje kandidatske liste, za razliku od oponenata kojima je fakturisao nebrigu za povratnicima u tom gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.