open-navfaktor-logo
search
Odgovorno izvještavanje
Radio-televizija TK postavlja nove standarde i prati medijske trendove
Bliži se kraj kalendarske 2020. godine koja je skoro od samog početka u znaku pandemije koronavirusa, ali i brojnih drugih previranja na uzburkanoj društveno-političkoj sceni Bosne i Hercegovine.
30.11.2020. u 10:52
get url
text
RTVTK

Ova će godina ostati upamćena i po poplavama koje su ovog ljeta nanijele ogromne štete građanima Tuzlanskog kantona, ali i godina lokalnih izbora čije rezultate još uvijek sumiramo. Iako  nam problema očito nije nedostajalo, ne daje nam to  za  pravo da ne primijetimo niz pozitivnih stvari u našem okruženju, a koje se javljaju i kao refleks i pozitivan odgovor na aktuelne krizne  događaje. 

Po onoj narodnoj "kriza je šansa" kolege sa Radio-televizije Tuzlanskog kantona tokom cijele godine prave značajne programske iskorake kao odgovor na društvene izazove i aktelna dešavanja.

Posebno vidljiv kvalitetan i profesionalan pristup bio je u izvještavanju o proteklim lokalnim izborima kako tokom izborne kampanje, ali i na sam dan izbora, te posebno u izbornoj noći, koji se u značajnoj mjeri razlikovao od svih drugih televizijskih kuća u Bosni i Hercegovini. Naime, Radio-televizija Tuzlanskog kantona (RTVTK) je tokom cijelog mjeseca kontinurano izvještavala o svim aktivnostima političkih subjekata i svima omogućila adekvatan medijski prostor u debatnim emisijama, neposrednim obraćanjima i izbornim hronikama. Posebno je to zanačajno što je u vremenu pandemije, kada su izostale  uobičajene predizborne aktivnosti, građanima omogućila da dobiju više informacija o političkim subjektima koje trebaju birati. 

- Ono što je posebno primjetno i čime je ova medijska kuća dala pečat na izborno izvještavanje je cjelodnevni izborni program zasnovan na javljanjima uživo iz svih općina i gradova Tuzlanskog kantona, sjeveroistočne Bosne, Srebrenice i Brčko distrikta. Naime, tog dana program Radio-televizije Tuzlanskog kantona bio je među najgledanijim u državi. U iščekivanju rezultata glasanja mobilne TV-ekipe bile su u izbornim štabovima stranaka i novoizabranim (grado)načelnicima općina i gradova u Tuzlanskom kantonu i prve saopštile informacije o rezultatima glasanja i izboru (grado)načelnika - kaže direktor Kasim Softić.

Napor je to svakako vrijedan pažnje i ne  čude pozitivne reakcije građana u ovom dijelu BiH i povjerenje koje ukazuju "svojoj" TV kući. U svakom slučaju, napori koje u krajnje složenim prilikama ulažu kolege sa RTVTK, za koju stručnjaci tvrde da bilježi  snažan uspon, daju nadu da će se medijski prostor i trendovi koje nameću u ovom pravcu i dalje razvijati.

Također, programski napredak  RTV TK primjetan je  još od ove jeseni kada je počela  novu programsku sezonu s novim formatima emisija koje su zasnovane prije svega na vlastitoj produkciji. Naime, centralni Dnevnik  je dobio novi format, nove  sadržaje i novi kvalitet. Glavna  informativna  emsija svakodnevno traje je do sat vremena i nije više samo emisija vjesti, nego je protkana aktuelnim studijskim gostovanjima i javljanjima uživo sa terena. Ova emisija i dalje je ostala najznačajniji COVID-informator i svakodnevno nastoji potaknuti građane na odgovorno ponašanje i čuvanje zdravlja. Rame uz rame s  Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, RTV TK je partner i nosilac golemih aktivnosti u borbi protiv pandemije od samog  početka krize.

Jutarnji i popodnevni otvoreni programi su dobili nove formate temeljene na programu uživo, kako iz studija tako i s terena te iz dana u dan bilježe rast gledanosti. Uz sadržaje i aktuelne informacije Jutarnjeg  programa  građani Tuzlanskog  kantona započinju svoj dan, a popodnevni odmor ugodno provedu uz Dnevni porodični magazin i obilje zanimljivih i korisnih  reportaža, gostiju... 

Umjesto zaključka, ponovimo konstataciju s početka. Kriza  je definitivno šansa. U RTV TK su je objeručke prihvatili, uhvatili se u koštac sa izazovima i maksimalno iskoristili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.