Novi šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da u međunarodnim odnosima nije uobičajeno reagirati na neprovjerene informacije, komentirajući tako reakcije iz BiH na navodnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, objavljene u Jerusalem Postu, koju je ona odmah odlučno demantirala.

Radman je također istaknuo da je otvoren za dijalog sa svima.

- Uobičajeno je u međunarodnim odnosima ne reagirati na neprovjerene informacije - komentirao je Radman reakcije koje su pristigle iz BiH na objavu izraelskog lista Jerusalem Posta koji je objavio navodnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prilikom posjete Izraelu, kako je BiH nestabilna država pod utjecajem militantnog islama, što je ona odlučno demantirala, prenosi Hina.

- U prvim danima uspostavljam dijalog sa svima i u tom nekom ozračju želim graditi vlastiti put. Krenuo bih pozitivno prema svemu. Mi imamo otvorena pitanja sa svim susjedima. Krenimo u misiju dobre volje i mira - odgovorio je Radman na pitanje smatra li agresivnima reakcije iz BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je hrvatskog ambasadora u BiH na hitan sastanak, a Radman je rekao da zemlja "ima na to pravo" te da je to "uobičajena diplomatska praksa".

- Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja i jako puno je propatila. Njoj treba mir, stabilnost, jednakopravnost svih naroda. To je na koncu u interesu i Hrvatskoj. Jučer smo o tome razgovarali i s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen - istaknuo je novi ministar vanjskih i europskih poslova.

Novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman u srijedu je u telefonskom razgovoru s hrvatskim novinarima umanjivala značaj svog teksta u kojem tvrdi da je hrvatska predsjednica na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH "vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama te da je BiH pod kontrolom militantnog islama", tvrdeći da to "nije velika priča".

- Kada sam napisala da je BiH pod kontrolom militantnog islama nisam mislila na BiH kao državu u cjelini, već na pojedine elemente (društva) ...., to nije velika priča - kazala je novinarka Cashman ostajući pri svojoj tvrdnji da je hrvatska predsjednica govorila o BiH u tom kontekstu jer joj je tako preneseno, ne ulazeći u detalje.