Ponedjeljak, 14.06.2021.
Autobusi odvoze radnike nazad u Mostar
FOTO: Faktor

Radnici Aluminija zadovoljni razgovorima u Vladi FBiH

Glencore je spreman do Nove godine sam plaćati struju, dok se ne preuzme firma, govori Samir Alić

Predstavnici radnika Aluminija završili su razgovore o opstanku ove kompanije s premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministrima Nerminom Džindićem i Jelkom Milićević. Podsjetili su da uskoro u zgradi Vlade FBiH slijede razgovori s mogućim invetitorima iz Dubaija, a da je kompanija Glencore iz Švicarske zainteresirana da plaća električnu energiju Aluminiju do kraja godine.

Samir Alić član Nadzornog odbora aluminija i predstavnik malih dioničara je kazao da su zadovoljni sastankom.

- Slijedi sastanak u Vladi FBiH sa potencijalnim investitorima iz Dubaija, sutra sa Glencoreom. O cijeni nije razgovarano, niti može biti. Glencore je spreman do Nove godine sam plaćati struju, dok se ne preuzme firma. Glencore ima interes da se potrudi da mi preživimo. Nas ne zanima ko će preuzeti, najviše bi nas zanimalo da otkupe dionice - rekao je okupljenim novinarima  Alić.

Romeo Biokšić iz Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija je rekao da će se više znati tokom dana.

- Za sada niko nije obećao novac, a znat će se više sutra. Sutra je sastanak s švicarskim Glencoreom, a danas kompanijom iz Dubaija. Rekli su nam da će se insistirati na očuvanju radnih mjesta. Više u ovom trenutku ne mogu reći, kao ni pretpostaviti koji će biti daljnji koraci - kazao je nakon sastanka Biokšić.

Jedan broj radnika Aluminija se počeo razilaziti, dok su u zgradu Energoinvesta, tačnije, sjedište Vlade FBiH stigli mogući investitori iz Dubaija.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh