open-navfaktor-logo
search
Slučaj Sarajevo Tower
Radnici Euro Profila najavili da će formirati šatorsko naselje ispred Ambasade Kuvajta
Petnaestak radnika firme Euro Profil protestovalo je jutros pred zgradom Općinskog suda u Sarajevu tražeći da se riješi njihova agonija nastala neuplaćivanjem novca za radove obavljene na fasadiranju Sarajevo Towera.    
27.01.2020. u 11:36
get url
text

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu u oktobru je potvrdio optužnicu koju je sarajevsko Tužilaštvo podiglo protiv Sedina Halilagića i Elvedina Mahmutovića (danas počeo glavni pretres) zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici, Halilagić i Mahmutović se terete da su od kraja maja do 10. jula prošle godine kao odgovorne osobe firme Smart Invest iza koje koje stoje kuvajtski investitori, koja je bila angažovana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

{$galerijaFotografija}

Dio, prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada KM oštećeni je predao optuženima, koji su prilikom preuzimanja i uhapšeni.

- Dužni su nam million KM. Sve je urađeno u roku, građevinske knjige su potpisane, samo se čeka potpis Smart Investa. Euro Profil je uložio 500. 000 KM u materijal i sada su 53 radnika koliko nas ima i naše porodice dovedeni u tešku situaciju.

Uradili smo u Sarajevu na hiljade kvadratnih metara fasade na raznim zgradama i nikada nije bilo problema – kazali su nam jučer ogorčeni radnici.  

Ukoliko se ne riješi njihov status i ne naplate potraživanja, najavljuju formiranje šatorskog naselja ispred Ambasade Kuvajta.

- Poslali smo zahtjev Ambasadi Kuvajta za razgovor s ambasadorom kojem bi prisustvovao i vlasnik firme. Ako ne bude pozitivnog odgovora, formirat ćemo šatorsko naselje pred Ambasadom Kuvajta. 

Dovest ćemo naše porodice, našu djecu i nećemo otići dok se ne riješi naš status. Pozvat ćemo i kupce stanova da nam se pridruže. Ovo nije prvi problem s arapskim investitorima. Famus Gradanja 3 je oštećena za 1,5 miliona za izvođenje radova u Dobroševićima – kategorični su radnici Euro Profila.

S druge strane, advokat optuženih Jasmin Muratović na jednom od ranijih ročišta kazao je kako je Euro Profil kasnio sa radovima. 

Protest radnika Euro Profil - Sarajevo Tower 27.01.2020.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.