open-navfaktor-logo
search
Neredovne plaće
Radnici Zraka iz Sarajeva zbog katastrofalnog stanja u firmi u ponedjeljak stupaju u štrajk
Radnici kompanije Zrak iz Sarajeva 24. januara gase mašine i stupaju u štrajk zbog katastrofalne situacije u firmi. 
23.01.2022. u 07:48
get url
text
Zrak preduzeće

Radnicima kojih je trenutno 108, duguje se pola plaće za avgust, plaća za septembar, decembar, kao i topli obroci. Imaju problema kod liječenja zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno.

Problemi onkoloških pacijenata

- Zbog kompletne situacije unutar firme Zrak Sarajevo, koju slobodno možemo nazvati katastrofalnom i nikad gorom od 1996 godine, radnici su organizirali zbor radnika na kojem su donijeli odluku da u ponedjeljak 24. januara gase mašine i ulaze u proteste kako bi se izborili za svoja radnička prava. Radnicima se duguje pola plaće za avgust, plaća za septembar, decembar, kao i topli obroci za sve te mjesece, i topli obrok za mjesec novembar. Vrlo je izvjesno da nećemo dobiti plaću ni za mjesec januar 2022. - navode radnici Zraka.

Dodaju kako je firmu u posljednja dva mjeseca napustilo 20 vrhunskih majstora i visoko obrazovnih mladih ljudi.

- Čak 60 ljudi od ukupno 108 radnika se nije pojavilo na svom radnom mjestu proteklih dana zbog nemogućnosti dolaska, nemaju novaca za prijevoz, za obrok, a sve zbog katastrofalne finansijske situacije. Godinama unazad vodimo borbu sa uplatama za zdravstveno osiguranje, gdje radnici imaju veliki problem kada trebaju podići svoju terapiju ili obaviti neki medicinski pregleda. Imamo šestero radnika koji su onkološki pacijenti, ali i veliki broj njih koji moraju uzimati svoje terapije. Kako, kada se ne uplaćuje zdravstveno! Svaki čovjek koji ovdje radi imaju porodicu, pa u teškoj situaciji nije nas 108 već nekoliko stotina - govori nam radnik Mirsad Ademović.

Kaže da će protestirati u krugu fabrike.

Trube pred Vladom FBiH šest mjeseci 

- U ponedjeljak ćemo iznijeti svoje zahtjeve i nećemo odustati dok nam se ne ispune. Pozivamo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, resornog ministra Nermina Džindića da riješi naš problem. Naše kolege koje su otišle u penziju već šest mjeseci pred Vladom FBiH svako jutro protestiraju, trube, ma niko ništa. To je katastrofa. Primaju minimalne penzije jer im nije uplaćen dio staža, čekaju da im to Vlada FBiH uplati, također im se duguje i više plaća, a postoji sudska presuda da im se to mora isplatiti - ispričao nam je Ademović.

Podsjećamo, Zrak je kompanija strateški važna za namjensku industriju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.