Ponedjeljak, 17.02.2020.

Svečano

Radost u Mostaru: Adnanu iz Njemačke svaki Bajram donosi susret sa roditeljima

Adnan Marić
FOTO: A. Bečić Šuta

Klanjanje bajram-namaza u sportskoj dvorani  "Midhad Hujdur Hujka" pred brojnim muslimanima predvodio je glavni imam MIZ-a Mostar Dino ef. Maksumić

Najradosniji praznik muslimana Ramazanski bajram, kojim se obilježava kraj mjeseca posta, i na području Mostara svečano je dočekan. Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar bajram-namaz klanjan je u 147 džamija i mesdžida, odnosno u 41 džamiji, dok je centralna bajramska svečanost za područje Mostarskog muftijstva održana u Sultan-Selimovoj (Carevoj) džamiji u Stocu.

Klanjanje bajram-namaza u sportskoj dvorani  "Midhad Hujdur Hujka" pred brojnim muslimanima predvodio je glavni imam MIZ-a Mostar Dino ef. Maksumić.

Fehim Rahimić

Za Fehima Rahimića Bajram predstavlja jedan od najljepših dana u životu, kada radost treba podijeliti s bližnjima. Usporedivši Bajrame nekada i sada, tvrdi da je promjena u tome što je u džamijama vjernika sve više, što ga iznimno veseli.

Ajhan Demirok

Svoj prvi Bajram u Mostaru ove godine dočekuje Ajhan Demirok iz Turske, otkako je postao mostarski zet.  Prisjeća se Bajrama u Turskoj, koje je provodio u krugu porodice.

-Nakon klanjanja u džamiji, odlazi se na mezarje, te zatim na zajednički ručak kući - prisjeća se Ajhan, dodavši da će se i na mostarskoj trpezi danas naći nešto iz Turske. 

Bajram za Adnana Marića predstavlja posebnu radost, jer zna da će na taj dan biti sa svojim roditeljima, s obzirom na to da živi u Njemačkoj.

-Svaki praznik nastojim doći kući. Predstavlja mi veliku radost. Bajrami su uvijek nekako posebni kada sam kući. Sve je nekako onda na svom mjestu - govori Adnan. 

Izet Marić

I Izetu Mariću svaki novi Bajram donosi posebnu radost.

-Radost je tada u kući posebna. Dolaze prijatelji i rodbina, kućom odzvanja veselje i radost - tvrdi Izet.

Sutra, drugog dana Bajrama, posjetom šehitlucima bit će obilježen Dan šehida. Centralni program povodom toga održat će se na mostarskim Šehitlucima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh