Svečano

Radost u Mostaru: Adnanu iz Njemačke svaki Bajram donosi susret sa roditeljima

Objavljeno: 04.06.2019. u 08:47 Autor: A. Bečić Šuta

Klanjanje bajram-namaza u sportskoj dvorani  "Midhad Hujdur Hujka" pred brojnim muslimanima predvodio je glavni imam MIZ-a Mostar Dino ef. Maksumić

Adnan Marić

FOTO: A. Bečić Šuta

Najradosniji praznik muslimana Ramazanski bajram, kojim se obilježava kraj mjeseca posta, i na području Mostara svečano je dočekan. Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar bajram-namaz klanjan je u 147 džamija i mesdžida, odnosno u 41 džamiji, dok je centralna bajramska svečanost za područje Mostarskog muftijstva održana u Sultan-Selimovoj (Carevoj) džamiji u Stocu.

Klanjanje bajram-namaza u sportskoj dvorani  "Midhad Hujdur Hujka" pred brojnim muslimanima predvodio je glavni imam MIZ-a Mostar Dino ef. Maksumić.

Fehim Rahimić

Za Fehima Rahimića Bajram predstavlja jedan od najljepših dana u životu, kada radost treba podijeliti s bližnjima. Usporedivši Bajrame nekada i sada, tvrdi da je promjena u tome što je u džamijama vjernika sve više, što ga iznimno veseli.

Ajhan Demirok

Svoj prvi Bajram u Mostaru ove godine dočekuje Ajhan Demirok iz Turske, otkako je postao mostarski zet.  Prisjeća se Bajrama u Turskoj, koje je provodio u krugu porodice.

-Nakon klanjanja u džamiji, odlazi se na mezarje, te zatim na zajednički ručak kući - prisjeća se Ajhan, dodavši da će se i na mostarskoj trpezi danas naći nešto iz Turske. 

Bajram za Adnana Marića predstavlja posebnu radost, jer zna da će na taj dan biti sa svojim roditeljima, s obzirom na to da živi u Njemačkoj.

-Svaki praznik nastojim doći kući. Predstavlja mi veliku radost. Bajrami su uvijek nekako posebni kada sam kući. Sve je nekako onda na svom mjestu - govori Adnan. 

Izet Marić

I Izetu Mariću svaki novi Bajram donosi posebnu radost.

-Radost je tada u kući posebna. Dolaze prijatelji i rodbina, kućom odzvanja veselje i radost - tvrdi Izet.

Sutra, drugog dana Bajrama, posjetom šehitlucima bit će obilježen Dan šehida. Centralni program povodom toga održat će se na mostarskim Šehitlucima.

Foto: A. Bečić Šuta

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije