Radovi na poddionici autoceste na Koridoru Vc Buna - Počitelj odvijaju se planiranom dinamikom, a do sada su završeni podvožnjak Bivolje Brdo, jedan životinjski prolaz i nadvožnjak Grabovina.

- Trenutno se izvode zemljani radovi, primarno iskopi i nasipi, na cijeloj trasi, uključujući površinu odmorišta Rotimski potok. Na objektu prolaza za životinje izvode se AB radovi, a na objektu nadvožnjaka Kevčić pripremni radovi i iskopi za temelje. Paralelno se izvode i propusti vanjske odvodnje i ostale potporne AB konstrukcije na trasi - kazao je voditelj projekta na poddionici Buna - Počitelj Antonio Križanac.

Radovi na poddionici Buna - Počitelj počeli su u augustu prošle godine, a rok za njihov završetak se očekuje početkom 2020. godine, izvijestili su u petak iz JP Autoceste FBiH.

Navedena poddionica Buna - Počitelj duga je 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug - Počitelj. Locirana je na geološki izuzetno povoljnom i relativno ravnom terenu te ne predstavlja tehnički zahtjevan projekat i smatra se jednom od jednostavnijih dionica na cijelom koridoru.

Trasa ove poddionice prolazi kroz čapljinsku, a manjim dijelom i kroz mostarsku općinu. Svojim položajem ne presjeca gušće naseljena područja, prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Od objekata na trasi se nalaze dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak, dva prolaza za životinje i dvostrano odmorište Rotimski potok.

 Radove na izgradnji izvodi domaća kompanija Hering d.d. Široki Brijeg, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije.

 Vrijednost ugovora za izgradnju je 25.692.383,53 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 Poddionica Buna - Počitelj nadovezuje se na poddionicu Počitelj - Zvirovići gdje radovi kreću sredinomaugusta.

 Također u toku su radovi na rekonstrukciji regionalne ceste od Tromeđe do Zvirovića koja je ujedno i pristupna cesta autocesti, navode u JP Autoceste FBiH.