open-navfaktor-logo
search
Lider HRS-a
Raguž: Komšić je ništa bez Čovića, kao i Čović bez Komšića
Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS), izjavio je u nedjelju gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u kako Bosna i Hercegovina nema odlike suverene države i da ne zadovoljava nijedan uvjet za ulazak u Evropsku uniju.
25.09.2022. u 20:43
get url
text

BiH nije i nema odlike suverene države, iako one na papiru postoje, ocijenio je. 

- I misao visokog predstavnika jača je od Ustava BiH. OHR je nametnuo 589 raznih izmjena zakona, od kojih je više od 300 išlo na štetu Hrvata – kazao je Raguž koji je politiku međunarodne zajednice nazvao "poraznom".

Za izborni proces u BiH tvrdi da je takav da će "vladajućima biti lakše pokrasti izbore nego prije". 

Također je utvrdio kako je izborni proces unazađen zahvaljujući međunarodnoj zajednici, čiji pripadnici "nemaju blage veze gdje su došli".

- Za gaženje prava Hrvata kriva je prije svega međunarodna zajednica, institucija OHR-a koja je još početkom 2000-ih počela s dekonstituiranjem hrvatskog naroda u BiH - istaknuo je Raguž.

Za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića rekao je kako je posljednja osoba koja može govoriti o pravima Hrvata jer, smatra, uzurpira hrvatsko mjesto u Predsjedništvu.

Utvrdio je i kako je "Komšić ništa bez predsjednika HDZ-a i HNS-a BiH Dragana Čovića, a Čović ništa bez Komšića te da su oni kao jin i jang".

Upitan računa li na glasove Bošnjaka, odgovorio je negativno te istakao da se bori prije svega za prava Hrvata u BiH, a tek onda za čovjeka.

- Građanska država u BiH jednaka je radikalno bošnjačkoj državi. Izborni zakon je kozmetika, potrebno ga je mijenjati, BiH trebaju ustavne promjene - poručio je predsjednik HRS-a.

Ocijenio je i kako BiH ne zadovoljava nijedan uvjet za ulazak u Evropsku uniju, naglasivši da BiH nema ni funkcionalno pravosuđe ni funkcionalnu državu.

- Dok god će pokušavati napraviti državu dva naroda, srpskog i bošnjačkog, ona nikada neće ući u EU - zaključio je Raguž. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.