open-navfaktor-logo
search
Danas istječe rok
RAK čeka obavijest od "sigurnjaka" o telekomima koji prestaju sa radom
Operatori moraju omogući nadležnim agencijama da izvrše presretanje određenog sadržaja te da on bude proslijeđen nadležnim agencijama, u suprotnom, neće više moći pružati usluge
01.11.2019. u 11:38
get url
text

Danas istječe rok koji je naložen operatorima telekomunikacija u cilju konačnog i potpunog izvršavanja obaveza iz zakonitog presretanja. Radi se o obimnim obavezama operatera, koje se u suštini svode na to da se tehnički i administrativno omogući nadležnim agencijama da izvrše presretanje određenog telekomunikacionog sadržaja, i da taj sadržaj bude istovremeno proslijeđen nadležnim agencijama.

Obaveze operatera propisane su odlukom Vijeća ministara, a za koordinaciju njenog sprovođenja nadležan je Zajednički upravni odbor za zakonito presretanje i način izvršavanja aktivnosti (ZUO). To tijelo je sačinjeno od predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). 

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH upozoreno je da nakon ovog roka može doći do prekida pružanja usluga nesavjesnih operatora. Koji operateri nisu izvršili svoje obaveze, međutim, još se ne zna, ali je izvjesno da ih ima, jer su RAK-u najavili da neće moći ispuniti obaveze i da prestaju sa obavljanjem djelatnosti.  

- S obzirom na to da danas istječe rok koji je naložen operatorima telekomunikacija u cilju konačnog i potpunog izvršavanja obaveza iz zakonitog presretanja, Agencija trenutno ne može dati tačne podatke o ispunjenju obaveza operatera, sve dok ne dobijemo obavještenje od Zajedničkog upravnog odbora za zakonito presretanje. O konačnom ishodu procesa ispunjavanja ili neispunjavanja obaveza zakonitog presretanja, kao i narednim koracima, javnost će biti blagovremeno obaviještena - rečeno nam je u RAK-u.

VEZANI TEKST - Koji telekom operatori će prestati raditi i šta će biti sa korisnicima

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.