Utorak, 07.07.2020.

Radost se mora dijeliti

Ramazanski bajram u Banjoj Luci: "Praznina jer nema vjernika iz dijaspore"

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci vjernici su jutros klanjali namaz povodom Ramazanskog bajrama, pod posebnim mjerama odnosno poštujući sve preporuke za suzbijanje širenja koronavirusa,

Nusret Abdibegović, muftija banjalučki u obraćanju medijima nakon bajram-namaza iskoristio je priliku da se zahvali svima koju su uputili čestitke povodom ramazana i Bajrama, konstatujući da te čestitke ne samo po broju, nego i po važnosti i po ljudima koji su iz struktura poslali čestitke, pokazuju da se u Banjoj Luci događaju pozitivne vibracije i kretanja.

- Bajram ima svoju i i vjersku, ibadetsku dimenziju, kako to kažemo u islamu, ima svoju društvenu dimenziju, socijalnu, ali ima i kulturološku. U konačnici veliki događaj uvijek bude prilika da se ljudi sretnu da razmjene iskustva, da upute jedni drugima čestitke i dobre želje, što će kazati da se otvara ta komunikacija. Čini mi se da se radosti i tuge, bar tuga se može podnosti samostalno, ali radost se ne može sama po sebi nositi onda se mora dijeliti, ona se širi kao koncentrični krugovi i ona obuzima taj prostor, obuzima ljude i ovaj dan je podjela radosti sa svima onima koji žive i zahvalnost Bogu što smo danas tu i što možemo svjedočiti njegovu vjeru na ovaj veliki dan - kazao je Abdibegović.

Čestitao je Bajram svima, posebno onima koji su u dijaspori, koji nisu mogli ove godine doći da podijele radost u ovim danima.

- Praznina je bez njih, ja znam da oni imaju tugu što nisu mogli doći, a mi imamo žal što nam nisu došli. Vjerujemo da će Allah spustiti svoju milost i mi smo dana u hutbi činili dovu da Allah zaštiti sve nas, sve ljude, narode od svih iznenadnih pojava, bilo da je zemljotres, pandemija, poplave ili nevremena jer sve nas zadesi, sjetite se samo poplava, zemljotresa i tih loših iskustava i veliki broj Bošnjaka nažalost nije mogao biti u svojim kućama, sa svojim najbližima, možda Banjalučani osjećaju najveću žal jer njihova Ferhadija i njihova Banja Luka je njima u srcu i u duši i mi se nadamo da ćemo imati u ljetnom periodu mogućnost da okupimo ovdje sa njima na platou Ferhadije i da im upriličimo određene susrete - rekao je muftija banjalučki.

Mirsad Sarić rekao je da mu je izuzetno drago što je iz drugog grada u kojem radi nakon šest mjeseci stigao u Banju Luku da u ovom gradu proslavi ovaj praznik. Kaže da situacija sa koronavirusom ne utiče mnogo na proslavu praznika.

- To je jedan najveći praznik koji očekujemo svake godine sa zadovoljstvom i u veselju - rekao je Sarić.

Fahrudin Tufekčić rekao je da je današnji Ramazanski bajram dočekao dobro i lijepo.

- Čestita se familiji, daje se poklon i ruča se. Daje se poklon prvim komšijama - kazao je on.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh