- Politički establišment entiteta RS je ovim činom još jednom pokazao da je na stranih presuđenih idejnih tvoraca i izvršioca agresije i genocida. Svijet ne smije ostati nijem na ovo. Žrtve ne smiju ostati bez svog dostojanstva ni odustati od svojih prava. Ko misli protiv povijesti dolazi na margine povijesti, osuđen od povijesti.

Ova provincijska hajka na istinu i pravdu je naše najbolje sredstvo u realizaciji savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o nemogućnosti opstanka entiteta nastalog legalizacijom rezultata genocida. Prošlost treba ostaviti ne samo historičarima i naučno istraživačkim radnicima, već i presudama međunarodnih sudova, čije poštovanje je znak ljudske i civilizacijske spremnosti za bolju sadašnjost i budućnost. Sadašnjost i budućnost mogu kreirati izabrani predstavnici naroda ali samo pod uslovom da se prihvati dokazana istina o agresiji i genocidu na RBiH, da se primakne pravda za žrtve agresije i genocida i da se iskreno pokaje i iskreno zatraži oprost za zločine agresije i genocida u BiH - navodi Emir Ramić iz Instituta u saopćenju za javnost u povodu objavljivanja skandaloznog izvještaja RS-ove tzv. Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu.

Ramić ističe da istraživači genocida, prijatelji istine i pravde i aktivisti za ljudska prava i slobode nikada ne komentarišu revizioniste historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici.

Entitet RS koji baštini rezultate agresije i genocida, danas se homogenizira u cilju realizacije ciljeva koji nisu postignuti agresijom i genocidom - ističe se.