open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
Ramić: Više od 350 hiljada KM za putnu infrastrukturu povratnicima u četiri općine ZDK
Riječ je o ugovorima za sanaciju i izgradnju lokalnih puteva koji imaju značajnu ulogu u poboljšanju saobraćajne komunikacije te uslova života povratnika u ovim općinama
24.09.2019. u 17:57
get url
text

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je sa predstvanicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predvođene premijerom Mirzom Ganićem, potpisao ugovore o izvođenju radova za izgradnju putne infrastrukture u povratničkim mjestima općina Tešanj, Visoko, Žepče i Olovo.

Riječ je o ugovorima za sanaciju i izgradnju lokalnih puteva koji imaju značajnu ulogu u poboljšanju saobraćajne komunikacije te uslova života povratnika u ovim općinama. 

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi preko 350.000,00 KM, od čega Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica iz Budžeta za 2019. godinu osigurava više od 200.000,00 KM.

Preostali dio sredstava sufinansira se iz kantonalnog budžeta, a za Općinu Tešanj i dio iz općinskog budžeta.  

- Raduje nas da smo sa novom Vladom Zeničko-dobojskog kantona uspostavili kvalitetnu saradnju na osnaživanju povratničkih zajednica. Preduvjet za ekonomsko jačanje ovih sredina jeste upravo obnova i izgradnja ključnih infrastrukturnih objekata i jačanje saobraćajnih veza. Mi smo u proteklom periodu kao značajan segment održivosti povratka prepoznali upravo izgradnju i obnovu infrastrukturnih projekata, a među kojima je putna komunikacija veoma važan preduslov razvoja naših povratničkih zajednica - kazao je ministar Ramić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona istakao je opredjeljenje kantonalne vlade za ulaganje u razvoj lokalnih sredina među kojima su i općine u kojima je ostvaren povratak.

- Za značajnije rezultate potrebna je podrška viših nivoa vlasti. Razumijevanje i saradnju smo  našli u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, što potvrđuju i današnji ugovori. Mi smo posvećeni ravnomjernom razvoju svih naših općina i mjesnih zajednica u kantonu. Projekti infrastrukturne prirode jačaju razvoj ovog kraja i svakako će biti od koristi za sve naše građane, a posebno povratnike. Naš cilj je da nastavimo korektnu i efikasnu saradnju s ciljem ulaganja u kanton - kazao je premijer  Ganić.

Ugovore je u ime kantonalne vlade potpisala ministrica rada, socijalne politike i izbjeglica Azra Šabanović, koja je naglasila važnost udruživanja finansijskih sredstava.

- Ovom prilikom želim naglasiti da smo se polovinom augusta usaglasili o našim prioritetima te potpisali Sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekra na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i načinu realizacije. Nakon mjesec dana već imamo ugovore o izvođenju radova. Kanton putem resornog ministarstva učestvuje sa nešto više od 130.000,00 KM u ovim projektima namjenjenim povratničkim zajednicama - kazala je ministrica rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK Azra Šabanović. 

Ugovorima o izvođenju radova, čiji je nosilac projekta Federalno ministarstvo obuhvaćena je izgradnja i obnova pet lokalnih puteva u povratničkim sredinama ove četiri općine Zeničko-dobojskog kantona, a rok za izvođenje radova je 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u budžetu za 2019. godinu za infrastrukturne projekte u povratničkim sredinama osiguralo sredstva u iznosu od oko sedam i po miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.