open-navfaktor-logo
search
Skupština
Raspisan konkurs, nastao vakuum: BPK nema Nezavisni odbor
Nezavisni odbor koji je imenovan u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona 2019. godine više ni ne postoji, a konkurs za imenovanje novog je u toku i nije moguće reći kada će biti završena procedura. Sada je BPK u vakuumu i trenutno nema ko da vrši nadzor nad radom policijskog komesara.
24.02.2023. u 07:56
get url
text
Skupština BPK 2019.

VEZANI TEKST - Premijerka BPK podnijela apelaciju Ustavnom sudu zbog konstituirajuće sjednice Skupštine

Nezavisni odbor imenovan je krajem jula 2019. godine na četiri godine. Njegov mandat bi bio okončan za šest mjeseci da Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine nije nedavno utvrdio da je odlukom o njegovom imenovanju povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

Iz Ustavnog suda FBiH su naveli da shodno tome Odluka o imenovanju članova Nezavisnog odbora ne proizvodi pravno dejstvo od dana objave presude. Istovremeno je Skupštini BPK naloženo da donese novu odluku o imenovanju Nezavisnog odbora. Presuda Ustavnog suda je donesena 17. januara, a objavljena u Službenim novinama FBiH 17. februara ove godine.

Sekretarka Skupštine BPK Nermina Mašić-Adžem je na pitanje da li su postupili po presudi odgovorila da su i morali krajem januara raspisati konkurs za imenovanje novog Nezavisnog odbora jer je propisano da se raspisuje šest mjeseci prije isteka mandata prethodnog.

- Komisija za izbor i imenovanja Skupštine BPK je 6. februara raspisala konkurs koji je još otvoren. Rok za prijavu kandidata je 25. februar, a s obzirom na to da je to subota, onda je ponedjeljak, 27. februar. Nakon toga se treba sačekati dan-dva na poštu. Vjerovatno će, po isteku tog roka, Komisija odmah imati sjednicu, otvoriti prijave, vidjeti koje su uredu i onda pristupiti intervjuima. Ima i rok žalbe na odluku – kazala je Mašić-Adžem.

Istakla je da Nezavisnog odbora sada zapravo ni nema, te da će biti vakuum do isteka konkursa i usvajanja nove odluke, ali da očekuje da to neće dugo trajati.

Osnovi zadaci Nezavisnog odbora su da upravlja procesom izbora i smjene policijskog komesara, te da vrši nadzor nad radom policijskog komesara.

Zahtjev Ustavnom sudu FBiH je uputio Klub Srba u Skupštini BPK 2019. godine jer je sastav Nezavisnog odbora bio jednonacionalan. Ustavni sud FBiH je, nakon višegodišnje blokade imenovanja sudija, konačno početkom decembra prošle godine popunjen, te je dobio kvorum za odlučivanje o predmetima zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.