open-navfaktor-logo
search
Ko žurio, vrat...
Raspravljali o zakonima i presudama: Dević Konakoviću objasnio zašto vodi 3:0 protiv njega
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo trenutno razmatraju Nacrt zakona o kažnjavanju govora mržnje Kantona Sarajevo, a pažnju je izazvala rasprava između zastupnika Elmedina Konakovića i Mahira Devića.
11.03.2020. u 18:47
get url
text

Konaković je, naime, bio za to da se ovaj zakon donese na nivou KS dok su neki od zastupnika, a među njima i Dević, upozoravali da bi se time u sukob sa već postojećim propisima na nivou Federacije i države.

Komentarišući razloge za i protiv donošenja ovog zakona zastupnici su replicirali jedan drugom.

- Ja sam upozorio u Nacrtu pa u Prijedlogu ovog zakona pa vidjet ćemo i čekat ćemo šta će se desiti na sudskom odlučivanju. Još se tri puta najmanje nismo slagali oko ovih mišljenja Ustavnog suda i apelacija i trebalo bi kolegu Konakovića obavijestiti da je sada tri nula za mene kada su upitanju presude Ustavnog suda – kazao Je Dević.

Istakao je da on upozorava da se zakon treba usvojiti u redovnim procedurama, a ne da ne bi usvojili ovaj zakon.

- Imamo vrhunskog premijera, koji je pravnik i pozivam ga da se uključi i da uskladimo sve kako ne bi sutra imali problem. A vidjet ćemo šta će sudovi reći po ovom pitanju, a do sada je tri nula. Ponavljam bojim se da će ti ljudi koji budu tražili sudska odlučivanja donijeti velike probleme za KS – kazao je Dević te dodao da „uopće nisam protiv ovog zakona već samo tražim da ga izdiskutujemo“.

Konaković je kazao da danas Dević ne zna matematiku.

Kada se za riječ ispravku krivog navoda ponovo javio Dević Konaković je kazao da nema mjesta za nervozu.

- Nije nervoza nikakva, već ste spomenuli jednu stvar, a ja to nisam računao. Da sam sve računao bilo bi 4:0 – kazao je Dević.

Nakon Konakovićevog izlaganja, Dević se ponovo javio za ispravku krivog navoda.

- Mi smo vama donijeli dokument gdje ste vi prekršili Ustav i da ste nelegalno izabrali predsjedavajućeg – kazao je zatim Dević.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik je upozorio i Konakovića i Devića te kazao da odu na TV debatu i da tamo iznesu šta imaju jedan drugome.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.