open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Mostaru
Ratni komandanat Armije RBiH i "Zlatni ljiljan" Esad Humo: Država još nije odbranjena do kraja
Odavanjem počasti poginulim borcima Armije RBiH, polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar obilježena je 31. godišnjica formiranja Armije RBiH pod sloganom "Nek pamćenje traje, nek istina svjedoči".
15.04.2023. u 19:40
get url
text

Jedan od ratnih komandanata Armije RBiH i nositelj ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Esad Humo u izjavi za medije kazao je kako država još nije odbranjena do kraja.

- Država je preživjela rat zahvaljujući Armiji, ali i MUP-u i Civilnoj zaštiti, međutim očito je da još nije do kraja obranjena. Treba nam jedinstvo koje smo imali prije 30 godina bez obzira na neka politička neslaganja – istaknuo je on.

Dodao je kako se crvena linija opstanka države mora povući. Humo je također naglasio da se današnji dan mora obilježavati ponosno i podignute glave.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šerif Špago poručio je kako se danas obilježava 31. godišnjica "najslavnije Armije koja je postojala na ovim prostorima i u povijesti BiH".

Esad Humo

- Armija je formirana na osnovi platforme Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine o borbi za cjelovitu i jedinstvenu državu BiH u kojoj će svi građani imati ista prava i živjeti u svojoj domovini. Na današnji dan obilježava se dan Armije RBiH jer je Predsjedništvo tada donijelo odluku da sve naoružane formacije, koje su do tada bile na prostoru BiH a prihvaćaju Republiku BiH, stavljaju pod komandu štaba teritorijalne obrane – rekao je Špago.

Smatra kako je Armija RBiH uspjela ostvariti svoj cilj, a to je osigurati da BiH nastavlja svoj kontinuitet kao nezavisna, cjelovita i međunarodno priznata država.

- Naravno, u toj borbi bilo je puno žrtava, mnogi su borci dali svoje živote za našu slobodu i naša je prva obveza u poslijeratnom vremenu da se prije svega sjećamo njih, pripadnika Armije i MUP-a BiH – zaključio je Špago.

U prisustvu bosanskohercegovačkih patriota, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida, u naselju Donja Mahala otkriven je spomenik poginulim i nestalim borcima čete iz ovog dijela grada. Smješten je uz Spomen-sobu odbrambeno-oslobodilačkog rata u kompleksu Udruženja građana "Sinovi Mahale", javlja Anadolija.

Ideja o spomeniku rodila se početkom godine, nakon čega je idejno rješenje napravio akademski slikar Anel Pala. Ubrzo su prikupljena sredstva i spomenik je danas otkriven.

- Otkrili su ga borci čete "Donja Mahala". Ranije smo imali ideju da spomenik otkrije naša komšinica Bega, čija su dvojica sinova poginula braneći Mostar i Bosnu i Hercegovinu u razmaku od pet dana. Ipak, za nju bi to bilo preemotivno, pa smo odustali od ideje. Hvala svima koji su danas na iznimno važan dan u historiji Bosne i Hercegovine, došli i tu su sa nama tokom obilježavanja - rekao je za Anadoliju predsjednik Udruženja “Sinovi Mahale” Dževad Pašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.