open-navfaktor-logo
search
Salkić "gospodi iz Evrope"
Razmišljajte o razlazu s Dejtonom jer su osuđeni za genocid nagrađeni ovakvim uređenjem BiH
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić reagirao je na sve posljednje spekulacije o tome da se slovenački premijer Janez Janša uključio u priču o "mirnom razlazu BiH", da je navodno dostavio Briselu "non paper", kao i sve glasnije izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje su na istom fonu.  
14.04.2021. u 22:09
get url
text
get url
text

- Radovan Karadžić, kao politički vođa bosanskih Srba osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge teške ratne zločine. Biljana Plavšić, predsjednica entiteta RS, osuđena je na 11 godina zatvora za teške ratne zločine nakon što je iste priznala. Momčilo Krajišnik kao predsjednik NSRS-a osuđen je na 20 godina zatvora za teške ratne zločine. Ratko Mladić kao komandant vojske bosanskih Srba prvostepenom presudom osuđen je na doživotni zatvor za genocid i druge teške ratne zločine.

Presudom međunarodnog suda pravde u Hagu vojska i dijelovi policije bosanskih Srba osuđeni su da su počinili genocid... Trebalo bi puno vremena za potrošiti da se popišu svi oni koji su osuđeni za genocid i druge teške ratne zločine, a još više da se popišu oni koji nisu osuđeni i nikada neće biti. Nažalost! - kaže Salkić. 

VEZANI TEKST - Sad ga ima, sad ga nema: Zbrka u Bruxellesu zbog Janšinog "non papera" u kojem se govori o BiH

Gospodo iz Evrope, naše komšije i naši susjedi, poručuje on, "ako već razmišljate o Bosni i Hercegovini, razmišljajte o razlazu sa nametnutim dejtonskim uređenjem".

- Osuđeni za genocid i teške ratne zločine, oni neosuđeni i njihovi sljedbenici nagrađeni su ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine. Samo su u Bosni i Hercegovini nagrađeni od strane "civiliziranog svjeta" oni koji su počinili genocid, a nositeljima evropskih vrijednosti se proglašavaju oni koji veličaju presuđene za genocid i udruženi zločinački poduhvat. Možda mi koji smo preživjeli genocid i udružene žločinačke poduhvate i ne razmumijemo te evropske vrijednosti? Zbog toga trebamo uvijek na pameti imati 1992. i 1995. godinu i odnos te Evrope prema onima koji su činili genocid i teške ratne zločine, ali i odnosa prema žrtvama.

Možda bismo i mi trebali promijeniti pristup, možda nas prihvate kao takve kad neće ovakve kakvi jesmo? - zaključuje Salkić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.