Željezničar je u 139. gradskom derbiju s 3:1 savladao Sarajevo na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase". Suđenje Harisa Kaljanca u meču 18. kola Premijer lige BiH prokomentarisao je i Zoran Rebac ispred Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Četiri sutacije s Koševa označene su kao sporne.

- Slobodan udarac ispravno je dosuđen u korist Željezničara, jer je ruka korištena da se produži tijelo i ispravno je dosuđen žuti karton - rekao je Rebac, koji je prokomentarisao i spornu situaciju koja je mogla biti penal za Sarajevo.

- Dosta zahtjevna situacija, teška za odluku sudije. Napadač Sarajeva je okrenut leđima prema golu i sebi stvara prostor leđima okrenut prema igraču Željezničara. Igrač Željezničara ga nadskače, pokušava igrati loptu glavom i koristi ruke. Teška situacija, sudija je bio dosta blizu i ja sam sklon da vjerujem da je ispravno postupio.

Objasnio je Rebac i penal za Željezničar.

- Za razliku od prethodne situacije, sve je čisto i jasno, postoji očit prekršaj odbrambenog igrača Sarajeva nad Veselinovićem i ovo je klasičan primjer jedanaesterca - rekao je Rebac.

Prema njegovom mišljenju Veselinović kasnije nije trebao dobiti najstrožiju kaznu.

- Ovu situaciju možda najbolje objašnjava reakcija samog igrača. Ovdje postoji lagano povlačenje rukom od strane odbrambenog igrača Sarajeva, međutim sam pad potvrđuje ono što je Veselinović rekao, da je išao na penal. Mislim da je sudija ispravno postupio kad nije svirao kazneni udara - dodao je Rebac.

- Derbi kao derbi nosi težinu za suđenje. S druge strane, 18 žutih kartona i dva crvena, to je sigurno rekord u Bosni i Hercegovini, možda i svjetski rekord. Većina tih opomena bila je opravdana i sama ta činjenica daje dodatnu težinu utakmici. Nakon ovako burnog derbija i toliko događanja, nemate nijednu riječ i komentar o spornom suđenju. Za mene je to potvrda dobrog suđenja. Jesu li svi kartoni morali biti dosuđeni, to je manje bitno. Bitno je da je sudija imao jasan kriterij kod pokazivanja kartona - dodao je Rebac za kraj.