open-navfaktor-logo
search
Beograd
Rebić i Hrkalović svjedoci na suđenju policajcima za "Potočare"
Suđenje je odloženo zbog promjene sudije
01.07.2019. u 11:09
get url
text

Viši sud u Beogradu odlučio je da sasluša direktora policije Vladimira Rebića i donedavnu pomoćnicu ministra unutarnjih poslova Republike srbije Dijanu Hrkalović kao svjedoke na suđenju dvojici policajaca, osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u BiH, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut. 

Rebić i Hrkalović će biti pozvani na prijedlog odbrane, da svjedoče na suđenju 23. septembra, za kada je odloženo današnje suđenje. Suđenje je odloženo zbog promjene sudije.

Počelo je inače u maju prošle godine, kada je na početku isključena javnost iz razloga "nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu", jer će tokom postupka biti iznošeni povjerljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu. Tako će i direktor policije i Hrkalović biti ispitani bez prisustva javnosti. 

U ovom slučaju sudi se policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću koji se terete za krivično djelo odavanje službene tajne, a koji su uhićeni 31. decembra 2016., a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice još nisu javno saopćeni, a kako prenosi Tanjug druge medije, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Jazeera Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare, 11.  jula 2015. godine, kada se dogodio napad na srbijanskog premijera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.