Utorak, 18.05.2021.

Recep Tayyip Erdogan: Nastavite gajiti baštinu Alije Izetbegovića

BiH sa svojom etničkom, kulturnom i konfesionalnom građom nalazi se u srcu Balkana i njena sigurnost je za našu zemlju uvijek od ključnog značaja, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske, uputio je pismo Sedmom kongresu Stranke demokratske akcije, koji se održava u Sarajevu, a koje je pročitao Cevdet Yilmaz, potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za međunarodne odnose.

Erdogan je u pismu izrazio nadu da će SDA nastaviti gajiti baštinu prvog predsjednika Alije Izetbegovića, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Ovom prilikom želim poželjeti rahmet Aliji Izetbegoviću, prvom predsjednik SDA i Republike BiH. BiH sa svojom etničkom, kulturnom i konfesionalnom građom nalazi se u srcu Balkana i njena sigurnost je za našu zemlju uvijek od ključnog značaja. S ovim uvjerenjem Turska je uvijek bila uz BiH, i svoju braću i sestre ni na bilateralnim, ni na multilateralnim platformama nikada nije ostavila same - poručio je, uz ostalo, Erdogan.

Dodao je da je pored velikih patnji i stradanja BiH napravila značajne korake u ekonomskom razvoju, društvenom pomirenju i integraciji sa međunarodnim institucijama.

- Uvjeren sam da je jedan od glavnih arhitekata ovih uspjeha BiH SDA, koja čuva baštinu Alije Izetbegovića, i da će nastaviti njegovu vizionarsku politiku, koja prigrljuje, koja ujedinjuje na isti takav uspješan način. Mi, kao Turska, ćemo, kao što smo i do sada činili, biti uz BiH i kada su dobri i kada su loši dani. S ovim mislima vam želim uspješan Kongres i da bude plodonosan - zaključio je u pismu turski predsjednik.

Yilmaz je takođe iskoristio priliku da se obrati delegatima Sedmog kongresa SDA, a poručio je da je percepcija socijalnih, političkih i vjerskih razlika, kao izvora neprijateljstva i podjele jedno od najvećih zala koja se jednoj zemlji mogu nanijeti.

- Razlike moramo doživljavati kao svoje bogatstvo i usredotočiti se na to da ih sačuvamo zajednički u životu, a u ovome bi mi, kao političari, trebali prednjačiti. Od srca želim da SDA, kao jedna od sljedbenica ove konstruktivne politike, s ovim shvatanjem nastavi koračati prema budućnosti. U našim mislima podržavamo vas na ovom putu. Uvjeren sam da ćete sve teškoće prebroditi u duhu jedinstva, zajedništva i bratstva. Kao iskreni prijatelji BiH, kao što je maloprije u pismu ponovio i predsjednik Erdogan, Turska pruža i nastaviće pružati svaku vrstu podrške u svim oblastima i činiće to i ubuduće - istakao je Yilmaz.

Kongresu u svojstvu gostiju prisustvuju i ambasadori Turske, Rusije, Kine, Hrvatske, Egipta, Palestine, Mađarske, te predstavnici ambasada Crne Gore, Irana, Japana, Slovačke i Norveške. Pozivu da prisustvuju Kongresu odazvale su se i brojne delegacije stranaka, među kojima su, između ostalih, HDZ BiH, SBB, DF, Stranka za BiH...

Na sedmom kongresu SDA, koji se održava danas u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu, uz prisustvo 1.209 delegata od 1.346 pozvanih, biće izabran predsjednik i devet potpredsjednika Stranke. Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni prvi čovjek Stranke Bakir Izetbegović, dok će od 15 nominovanih kandidata za potpredsjednike delegati SDA izabrati devet.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh