Oko 50 mladih iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske Makedonije i Bosne i Hercegovine okupilo se danas u Banja Luci na Reginalnoj konvenciji mladih liječenih od raka u djetinjstvu, koju su organizovali Udruženje roditelja djece oboljele od malignih oboljenja "Iskra" i Mreža mladih izliječenih od raka u RS - Mladice, javlja Anadolu Agency (AA).

Miloš Malešević, osnivač aktivne grupe mladih liječenih od raka na terirotiji RS istakao je da će učesnici pored svečanog i edukativnog dijela konvencije u Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci imati priliku za turistički obilazak Banja Luke i rafting turu.

Prema njegovim riječima ova konvencija izuzetno je značajna jer mladi koji su se izliječili od raka imaju priliku da upoznaju druge koji su prošli kroz slična iskustva.

-To olakšava samu borbu i sa kasniijim posljedicama, pruža nam priliku da shvatimo da nismo sami, da rak nije bauk i da postoji nada za život poslije raka, kazao je Malešević.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izjavio je da mladi koji su se okupili i organizovali konvenciju u Banja Luci motivišu sve kako bi ovo društvo činili boljim.

-Oni koji prođu kroz ono kroz šta su oni prošli i oni koji treba da prođu kroz takve stvari, ono za šta društvo treba da se založi da im pomogne maksimalno su oni koji koji daju snagu svima nama da u budućnosti zdravstveni sistem učinimo što boljim- rekao je Šeranić.

Jelica Predojević-Samardžić, šef Odjela hematoonkoligije na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Republike Sprske istakla je  da je potrebno da se unaprijede uslovi liječenja pacijenata sa malignim bolestima.

-Njihovo izlječenje je ono što nas posao čini vrijednim i nama koji smo u tom poslu stručno angažovani njihovo izlječenje, njihov kvalitetan život pruža  stimulus za dalje aktivnosti, kazala je Predojević-Samardžić.

Govoreći o uslovima za liječenje rekla je da koliko god mogu reći da su trenutno zadovoljni, bez obzira na nove dijagnostičke procedure i nove lijekove, ne mogu reći da su u potpunosti zadovoljni jer broj pacijenta odnosno djece sa malignim bolestima se povećava.

-Naši prostorni kapaciteti unutar Pedijatrijske klinike postaju mali, nadamo se da ćemo rekonstrukcijom Pedijatrijske klinike dobiti veći prostor, rekla je Jelica Predojević-Samardžić.

Prema njenim riječima godišnje na području RS od malignih bolesti oboli oko 50 djece, do 18 godina.