open-navfaktor-logo
search
Stari Grad
Reklamni panoi niču kao gljive poslije kiše, ni inspekcija im ne može stati u kraj
Upravo na ovom dijelu grada najveći je broj pješaka, šetača, i veliki broj turista koji moraju zaobilaziti brojne barijere u vidu reklamnih panoa
20.08.2019. u 17:03
get url
text

Izrevoltirani građani odlučili su se suprotstaviti bespravno postavljenim reklamnim panoima u jezgri Starog Grada, na Ferhadiji i Baščaršiji.

Upravo na ovom dijelu grada najveći je broj pješaka, šetača, i veliki broj turista koji moraju zaobilaziti brojne barijere u vidu reklamnih panoa.

Određeni broj građana počeo je slati dopise nadležnim institucijama zahtijevajući da se ovaj problem riješi i da se tim "gazdama" stane u kraj.

FOTO: Facebook stranica Prljavi grad Sarajevo 

Iz Općine Stari Grad Sarajevo za Faktor su kazali kako Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad, komunalni inspektori i redari, redovno obilaze lokalitete u užem starogradskom jezgu sa ciljem kontrole i sankcionisanja bespravnih korisnika javnih površina, a samim tim i za postavljanje reklamnih panoa ili bilo kakvog mobilijara bez odobrenja nadležne službe.

- Što se predmetnog lokaliteta tiče, obavještavamo Vas da su komunalni inspektori i komunalni redari u više navrata naložili uklanjanje reklamnih panoa, te da su protiv prekršitelja pokretani prekršajni nalozi, kao i zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka pred sudovima. Prekršitelji su, prema našim saznanjima, sankcionisani od strane suda – pojašnjavaju iz Općine.

Ističu kako i pored činjenice da inspektori vrše redovne kontrole i poduzimaju sve zakonom predviđene mjere, prekršitelji i vlasnici reklamnih panoa odmah po odlasku općinskih službenika ponovo koriste javnu površinu za postavljanje reklame, također bez odobrenja.

FOTO: Općina Stari Grad 

- Kako bi se ovakve radnje spriječile, Služba za inspekcijske poslove pojačat će kontrole u užoj starogradskoj jezgri, a do kraja ljetne sezone komunalni inspektori i redari nastavit će raditi u dvije smjene, do 22 sata – zaključuju iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.