Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola "Vladislav Skarić" i "Nafija Sarajlić" danas su učestvovali u revijalnoj biciklističkoj utrci od Olimpijskog stadiona na Koševu do parka kod Druge gimnazije, čime je simbolično ozvaničen završetak druge faze izgradnje nove biciklističke i pješačke staze.

Revijalnoj utrci su prisustvovali predstavnici Općine Centar i Grada Sarajeva koje su predvodili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i dogradonačelnik Ivica Šarić.

- Dijelim zadovoljstvo sa građanima i ljubiteljima biciklizma i zdravog života da smo partnerski sa Gradom Sarajevom završili drugu fazu biciklističke staze i šetališta. Koristim ovu priliku da pozovem što više građana da uživaju u šetnji i vožnji bicikla ovom stazom i na taj način promovišu zdrav način života. Odmah planiramo nastaviti sa trećom fazom ovog projekta izgradnje biciklističke staze oko stadiona na Koševu koju ćemo uvezati sa gradskim parkom na Jezeru, čiji završetak planiramo do sredine naredne godine. Također najavljujem nastavak hortikulturnog uređenja velikog parka na Jezeru. Za svaku od 11 osnovnih škola sa Centra u ovom parku ćemo oformiti male botaničke bašte gdje će glavnu ulogu imati ekološke sekcije ovih škola - rekao je Ajnadžić.

U ovoj fazi projekta na dionici dugoj 490 metara, od ulaza u kompleks Zetra do stadiona na Koševu, Općina je uložila 336.200 KM. Duž nove staze je postavljena LED rasvjeta, te 13 novih parkovskih klupa. Na kraju staze su postavljene betonske žardinjere zbog sprječavanja ulaska motornih vozila na novu biciklističku stazu.

- Ovo je dobar primjer kako se kvalitetnom saradnjom Općine Centar i Grada Sarajeva može doprinijeti za boljitak življenja u ovom gradu. Naše namjere su da za naše građane napravimo po cijelom gradu ovakve biciklističke staze. Građani će sami doći do spoznaje koliko je korisno pješačiti ili koristiti bicikla ne samo u rekreativne svrhe već i kao svakodnevno prevozno sredstvo - kazao je Šarić.

U prvoj fazi ovog projekta izgrađena je biciklistička i pješačka staza u Alipašinoj ulici, od Ulice Sutjeska do ulaza u kompleks Zetra, ukupne dužine oko 840 metara za šta je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila oko 300.000 KM.

Biciklistička staza je asfaltirana i obojena crvenom bojom dok je pješačka staza popločana.

Revijalnoj trci je prisustvovala i Lejla Tanović, višestruka državna prvakinja u brdskom biciklizmu.

- Izgradnja biciklističkih staza je svakako poželjna jer su prije nekoliko godina biciklisti morali voziti trotoarima ili saobraćajnicama. Biciklističke staze nam pružaju siguran prostor za vožnju, a ujedno se podiže i svijest učesnika u saobraćaju. Nadam se da će u narednom periodu biti realizovano još ovakvih projekata - kazala je Tanović.

Ajdin Dino Polić, učenik OŠ "Vladislav Skarić" učestvovao je u revijalnoj biciklističkoj utrci.

- Redovno vozim bicikl i drago mi je što sada imamo stazu. Svakim danom ljudi se sve više odlučuju za bicikl kao osnovno sredstvo za prijevoz, a nama ostaje za nadati se da će mreža biciklističkih staza u Sarajevu biti proširena – rekao je Polić.