Hapšenje bivšeg direktora Porezne uprave Brčko distrikta i bivšeg pripadnika HVO-a Osmana Osmanovića sinoć na Graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu, iznenadilo je stanovnike Brčko distrikta.

Osmanović je sinoć uhapšen na osnovu podnijete dvije krivične prijave zbog navodnog počinjenja ratnog zločina protiv pripadnika srpske nacionalnosti za vrijeme proteklog rata od 1992. do 1995. godine na području Gornjeg Rahića nadomak Brčkog.

Porodica uhapšenog još je u šoku. Ne mogu da vjeruju da se to desilo.

- Svi smo šokirani. Cijelo Brčko, prijatelji i rodbina, ljudi svih nacija i vjera. Osman nikada nije nikakvih imao problema. Putovao je bez problema širom svijeta. Posljednje dvije godine od kada je otišao u penziju dosta je bio na putovanjima po jugoistočnoj Evropi, pošto je član Rotary kluba Brčko. Osman nikada nije imao mrlje u karijeri. Radio je svojevremeno kao kriminalistički inspektor, bio je i bivši direktor Porezne uprave Brčko... Bio je i ostao omiljen među Brčacima – kaže za Faktor njegova prva rodica, koja nas je zamolila da ne otkrivamo njen identitet.

Ona nam otkriva da njegove kćerke Anesa i Anela žive u Austriji, gdje se trenutno nalazi i njegova supruga Enisa.

- Starija kćerka Anesa je trudna i treba da se porodi. Ona je bila šokirana hapšenjem oca, a pošto je završila međunarodno pravo poduzela je sve korake da njen otac što prije bude na slobodi. U stalnom sam kontaktu sa njegovom suprugom i kćerkama – kaže njegova rodica.

Podsjetimo, sudbinu Osmana Osmanovića ranije je doživio i Ilija Jurišić koji je uhapšen na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, dok je Jovan Divjak, također po srbijanskim nalozima slobode lišen u Austriji. Ejup Ganić je priveden u Londonu na isti način, a Naser Orić je uhapšen u Švicarskoj.

- Svi se nadamo i vjerujemo da će Osman biti na slobodi za 48 sati - kaže naša sagovornica.