Kina

Roditelji u prestižnoj školi otkrili ubuđalu hranu

Objavljeno: 14.03.2019. u 10:02

Školarina u jednoj od najelitnijih kineskih škola 20 puta je veća od one u javnim školama

Jedna od najprestižnijih srednjih škola u Kini, Chengdu No 7 Experimental High School, našla se na meti bijesnih roditelja, nakon što su u školskoj kuhinji otkrili veliku količinu pokvarene hrane, uključujući ubuđali hljeb, meso i morske plodove.

Jedan od roditelja, u izjavi za BBC, opisao je horor i gađenje kada je ugledao hranu koja se daje djeci, uporedivši je sa pomijama za svinje.

Škola se nakon ovog izvinila roditeljima, kazavši da su duboko posramljeni, piše BBC.

Za skandal se saznalo kada je manja grupa roditelja pozvana u školu na svečanu sadnju drveća. Dok su bili u školi, neki od roditelja su ušli u kantinu i u kuhinji su otkrili veliku količinu pokvarene hrane. Nije poznato zašto su roditelji otišli u kuhinju, ali neki od njih su izjavili kako je u novembru prošle godine veći broj djece imao stomačne probleme, proliv i druga slična oboljenja.

Prema izjavama roditelja, školarina iznosio 39.000 juana, odnosno oko 8.500 KM godišnje, što je 20 puta više nego što koštaju javne škole.

Nakon što se o ovom skandalu počelo govoriti na društvenim mrežama, škola je svu pokvarenu hranu odvezla negdje u dva kamiona.

Škola je naknadno objavila izvinjenja uz napomenu kako više neće kupovati hranu od istog dobavljača.

 

Izvor:   BBC

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije