open-navfaktor-logo
search
NASA objavila
Rover Perseverance snimio spektakularnu panoramu Marsa
NASA je sinoć objavila spektakularnu panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio rover Perseverance na području na koje je robotsko vozilo sletjelo prošle sedmice.
25.02.2021. u 08:15
get url
text

Fotografija, sastavljena od nekoliko snimaka koje je napravilo vozilo, pokazuje rub kratera Jezera u kojem je, misle naučnici, bilo duboko jezero u koje se ulijevala rijeka prije tri i po milijarde godina.

Rover je napravio 142 snimka u 360 stepeni pomoću uređaja visoke rezolucije montiranih na njegovom jarbolu.

 

- Smjestili smo se na dobrom položaju na kojem možemo vidjeti značajke veoma slične onima koje su Spirit, Opportunity i Curiosity (tri robotska vozila koja su se prije Perseverancea spustila na Crvenu planetu, op.a.) pronašli na mjestu njihovog slijetanja – kazao je Jim Bell sa Univerziteta u Arizoni.

Glavna zadaća Američke svemirske agencije je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenoj planeti tako što će tokom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena.

Podsjetimo, NASA je očetkom sedmice objavila dva važna dokumenta koja je napravio rover – nevjerovatni snimak spuštanja snimljen iz svih uglova i audiosnimak marsovskog vjetra, prvi takav snimljen na Marsu pomoću mikrofona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.