open-navfaktor-logo
search
Eksploatacione bušotine
Rudnik soli Tuzla: Firma zbog koje su hapšeni Bijedić i kadrovi SD-a uredno privodi posao kraju
U Rudniku soli Tuzla u toku su radovi na novim istražno-eksploatacionim bušotinama, a poslove, prema ugovoru, obavlja firma Mining & Driling Gračanica, potvrđeno je iz ovog preduzeća.
06.12.2021. u 21:16
get url
text
Rudnik soli Tuzla

Zastupnik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) Husein Tokić od Rudnika soli tražio je zvanično očitovanje o radovima, a odgovor je Skupština TK zaprimila 6. novembra.

Akcija SIPA-e

Podsjećamo, upravo je potpisivanje ugovora Rudnika soli s firmom Mininig & Driling iz Gračanice, bio povod za hapšenje Envera Bijedića, državnog zastupnika i predsjednika SD-a BiH. Akciju je 18. februara po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a pored Bijedića uhapšeni su Aziz Čačković, tadašnji direktor Rudnika soli te Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi SD-a, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme Minning & Drilling iz Gračanice.

Sve njih Tužilaštvo TK sumnjiči da su poslove izvođenja istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima dodijelili firmi koja nema kapacitete za tu vrstu poslova.

- Realizacija poslova na bušenju novih istražno-eksploatacionih bušotina na pogonu Tetima teče za sada ugovorenom dinamikom te izvođač trenutno izvršava bušenje pete bušotine od ugovorenih sedam, s tim da posljednja bušotina nije eksploataciona, nego kontrolno-sigurnosna bušotina - navodi se, između ostalog, u odgovoru Rudnika soli.

Također su naveli da bi, prema dosadašnjoj dinamici bušenja, šest istražno-eksploatacionionih bušotina trebalo biti izbušeno u skladu sa ugovorenim rokom, odnosno do 31. decembra ove godine.

Rad na bušotinama

- Ključna teza Tužilaštva bila je da ova firma nije referentna za taj posao. Sada imamo činjenično stanje da rade u skladu s ugovorom i da je 75 posto posla okončano. U odnosu na prvobitnu procjenu koštanja radova, izborom firme Minning & Drilling napravljena je ušteda od tri miliona KM, a na samom tenderu ponuđena cijena bila je milion maraka niža od drugog najpovoljnijeg ponuđača - kaže generalni sekretar SD-a BiH Husein Tokić.

On dodaje da je javnost obmanuta pričom da se radi o firmi koja ima jednog zaposlenog, a prava istina je da je jedan zaposleni u konzorciju predstavnik u BiH, a da iza konzorcija stoje referentne firme s desecima zaposlenih.

- Reference su dokazane izvedenim radovima, ali po pravilniku Rudnika soli izbor bilo kojeg drugog ponuđača bilo bi krivično djelo. Da se radi o dobroj investiciji i dobro sklopljenom poslu za firmu, govori i rast dionica Rudnika soli na berzi i to od proljeća sa 7 KM na 28 KM u septembru - naglašava Tokić.

Da posao s novim bušotinama napreduje dobra je vijest za privredu TK, posebno dvije velike kompanije tuzlansku Solanu i Sodu Sisecam Lukavac, čija bi opskrba bez novih bušotina bila ugrožena već naredne godine.

Tužilaštvo TK od hapšenja osumnjičenih, u februaru ove godine, do danas nije donijelo tužilačku odluku. Dakle, optužnica nije podignuta, a nije ni donesena naredba o obustavi istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.