- Odluka Izvršnog komiteta EHF prati period od skoro dvije godine u kojem je EHF pokušavao da riješi pitanje neplaćanja igrača pod ugovorom od strane kluba i na taj način pokušao da zadrži klub iz Skoplja na najvišem nivou. S obzirom da je RK Vardar 1961 odlučio da viđenje aktivno iznese medijima, Evropska rukometna federacija odlučila je da se oglasi u javnosti. Ovaj odgovor je u isto vrijeme direktno dostavljen klubu - naveli su iz EHF-a.

Dodaj se da evropski sistem takmičenja na klupskom nivou ima veoma osjetljivu strukturu i u velikoj mjeri zavisi od integriteta klubova učesnika.

- Kako bi se očistila ova oblast sa RK Vardar 1961, obavljene su mnoge pismene razmjene, pa čak i lični razgovori, i jasni rasporedi koje je utvrdio EHF. Nažalost, predstavnici kluba nisu bili u mogućnosti da ispoštuju ove datume i krenuli su u strategiju kašnjenja ili čak neodazivanja. Isplate su izvršene samo djelimično, a bilo je nekoliko pokušaja da se termini odlože za narednu sezonu. Stoga je Izvršni komitet na sjednici prošlog petka jednoglasno došao do zaključka da RK Vardar 1961 nije ispunio dogovorene aranžmane niti je u dogledno vrijeme završio uplate, te samim tim ne ispunjava kriterijume za prijem u evropska takmičenja za sezonu 2022/23 - istakli su iz EHF-a.

Naglašeno je da EHF žali što su morali preduzeti takav korak, ali i da je on bio neophodan.

Iz šampiona Sjeverne Makedonije već su najavili da će uputiti prigovor na ovakvu odluku EHF-a.

Vardar je dvostruki šampion Evrope, a naslove je osvajao 2017. i 2019. godine. Regionalnu SEHA ligu osvajao je u pet navrata, a nacionalno prvenstvo i Kup po 15 puta.