Radi se o zajedničkoj izjavi datoj nakon sjednice UO PIC-a povodom odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim su usvojeni nacrt zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

- Pojedini članovi Upravnog odbora još jednom su pokazali svoju sklonost klizanju u opaku praksu ignorisanja stava Rusije. Dakle, izjava izdata nakon hitnog sastanka nije ništa drugo do još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti - smatraju u Ruskoj ambasadi.

VEZANI TEKST - PIC o odlukama NSRS-a: Pozivamo RS da odustane od ovih neustavnih poteza

Kako dalje navode, "isto tako neprihvatljiv je i praktično izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija", a "mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opći okvirni sporazum za mir u BiH".

- Neko smije upućivati drugome kritiku zbog "zanemarivanja prava" jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom. Uprkos našim brojnim pozivima da se pridržavamo utvrđene pravne prakse u radu Upravnog odbora, naši partneri su povjerovali u nepogrešivost svog imenovanja "novog visokog predstavnika". Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrumentarij. Ne smije – jer takozvani "visoki predstavnik" nema potrebni legitimitet: Vijeće sigurnostio UN-a nije odobrio kandidaturu gospodina Christiana Schmidta za ovu poziciju - navode u saopćenju.

VEZANI TEKST - Udar na državu: NSRS usvojio zakonske akte kojim se osniva entitetski VSTV i oduzima imovina BiH

Ističu kako je "još jedan primjer licemjernog odnosa prema principima vladavine prava neprikriveno miješanje stranaca u poslovanje organa za pravosuđe i provođenje zakona BiH".

- Sa ove tačke gledišta, korak Narodne skupštine Republike Srpske može se tumačiti upravo kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana. Umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine. S tim u vezi, izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni "tumači" Mirovnog sporazuma - navodi se u saopćenju Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.