Ruska iskustva i savjeti: Kako preživjeti nemilosrdnu zimu, a da vam ne otpadnu uši

Objavljeno: 29.11.17 u 21:45

Ruska zima može biti nevjerovatno surova, posebno u Sibiru. Čak je i ljeto ove godine prošlo prilično nezapaženo zbog kiša (pa i određenih količina snijega), i ko zna šta nas tek čeka.

Čizma glavu čuva, šubara je krasi
Čizma glavu čuva, šubara je krasi

Nije isključeno da i u našim krajevima bude veoma hladnih perioda, pa vam svako iskustvo može dobro doći. Istina te hladnoće neće biti kao ruske, pogotovo kao sibirske, ali ove savjete dobro zapamtite. Zlu ne trebalo.

Kako da lakše prebrodite hladne, turobne zimske mjesece? Kada prođete kurs preživljavanja, shvatit ćete da nije sve tako strašno, kako se može učiniti na prvi pogled.

Postoji vic o tome kako jedan stranac doživljava rusku klimu. Strani student piše pismo kući: "Dok je trajala “zelena zima“ bilo je manje-više podnošljivo, ali kad je nastupila “bijela zima“ postalo je stvarno teško..."

To naravno ne znači da ćete se u Rusiji smrzavati 365 dana u godini. Klima zavisi i od regiona u kojem se nalazite. Na primer, u Sočiju čak i u februaru temperatura ne ide ispod -6°C. Ipak, ako se nađete na mestu poput Jakutska (8.300 km istočno od Moskve) gde je klima neuporedivo nemilosrdnija, očekujte da se u februaru suočite sa temperaturama poput -33°C. Što ne znači da je to razlog da ne posjetite takva mjesta. Važno je samo da se dobro pripremite za rusku zimu. Evo kako se to radi.

1. Obucite toplu odjeću

Možda je savjet banalan, ali ne smijemo ga zapostaviti. Da biste se borili sa hladnoćom, morate biti toplo obučeni, posebno ako dolazite iz zemlje u kojoj ljudi nisu navikli na hladne zime, piše "Russia Beyond".

Ako je zaista hladno, obucite se u slojevima: duge gaće, potkošulja, bluza, džemper i zimska jakna. Ne zaboravite kapu, šal i rukavice (rukavice bez prstiju su svakako toplije).

Uvijek budite obučeni u zavisnosti od vaših planova. Ako idete u pozorište i ne očekujete da provedete više od pet minuta na ulici, duge gaće i potkošulja su zaista nepotrebni.

2. Cipele sa debelim đonom

Ako ste krenuli da pokoravate rusku zimu, trebat će vam jake cipele sa debelim đonom koje ne propuštaju vodu. Mislite također na to da je na ulici veoma klizavo, pa će vas debeli gumeni đon sačuvati od padanja.

3. Koristite kreme za lice

Ako je na ulici -30°C a vi ste prikladno obučeni, vaše je lice svejedno pod udarom hladnog vjetra i treba mu zaštita. Da vam vjetar ne bi oštetio kožu koristite specijalne kreme koje štite od hladnoće. Korisne kreme su na bazi ulja, dok hidrantne kreme mogu samo da pogoršaju situaciju.

4. Čuvajte se ledenica

Nakon beskrajne zime svi se naravno raduju proljećnom suncu. Čim snijeg i led počnu da se tope, raspoloženje se poboljšava. Ali budite pažljivi, jer to je vrijeme kada opasne zašiljene ledenice, teške kao mačevi srednjovekovnih vitezova padaju sa krovova. Držite se što dalje od fasada zgrada.

5. Hranite se dobro

Zima nije pravo vrijeme za dijete. Zimska dijeta uz manjak vitamina i fizičke aktivnosti, lako može postati razlog za prehladu. Ali, to ne znači da se treba baciti na slatko, na masnu i drugu štetnu hranu. Najbolje je jesti supe sa povrćem, suho voće, med i svakog dana po jednu kašiku ribljeg ulja. Ono će vam dati dovoljno vitamina D, koje će vam svakako manjkati u odsustvu sunčevih zraka.

6. Pijte čaj (ne votku)

Iako će vam neki Rusi savetovati da s vremena na vrijeme popijete par čašica votke da biste se ugrijali, oni se grdno varaju da to pomaže, pa se nemojte ni vi prevariti. Sve što alkohol može u ovoj situaciji da vam da je osećanje da ste se ugrijali, da vam nije hladno, ali to kratko traje i može biti opasno: u stanju opijenosti vi zapravo ne osjećate da vam je zaista hladno. Zato je uvijek bolje piti čaj ili druga topla bezalkoholna pića.