Poraz HDZ-SNSD-a

Ruska medvjeđa usluga: Kako je Petar Ivancov u PIC-u ostao sam protiv svih

Objavljeno: 29.01.2019. u 19:44 Autor: R. F.

Utvrđena je razlika između negiranja ustavno-pravnog sistema, koji provode SNSD i HDZ, te pokušaja korištenja tog sistema od strane SDA u granicama zakona i Ustava

Petar Ivancov

FOTO: Fena

Pompezno najavljena sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, održana na zahtjev Ruske ambasade u BiH, završila je totalnim fijaskom za ambasadora Rusije Petra Ivancova. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, najprije je, pored inicijative SDA za preispitivanje imena entiteta RS, dodala i antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika, te nepoštivanje presuda Haškog tribunala od strane HNS-a.

Samo uvrštavanje tih tema predstavljao je poraz ruskog ambasadora, koji je imao namjeru da navede PIC da se obruši isključivo na SDA. Totalni fijasko za Ivancova predstavljao je zajednički stav Upravnog odbora PIC-a, u kojem su politike SNSD-a i HNS-a osuđene, dok je SDA-ova inicijativa blago kvalificirana kao "neodgovorna i kontraproduktivna".

Time je utvrđena razlika između negiranja ustavno-pravnog sistema, koji provode SNSD i HDZ, te pokušaja korištenja tog sistema od strane SDA u granicama zakona i Ustava. Ruski amabasador je pokušao ublažiti svoj poraz izjavom da je PIC zauzeo stav “svi su krivi i niko nije kriv”, što nije tačno.

Oštra osuda Dodikove i Čovićeve antidejtonske politike, u PIC-ovom kominikeu, nije isto što i neodobravanje SDA-ove zakonske inicijative, koja nije proglašena "antidejtonskom", zbog čega je i protestirao Dodik. Tako je Petar Ivancov, sazivanjem vanredne sjednice PIC-a, napravio medvjeđu uslugu Miloradu Dodiku, jer je napravio predstavu, koja je pred budnim okom javnosti pokazala međunarodnu izolaciju Dodikove (i Čovićeve) politike.

Dodiku je mnogo više odgovaralo da je sve ostalo na saopćenju OHR-a, koje je omogućavalo stvaranje privida da je međunarodna zajednica makar počela izjednačavati strane. Ovako je ruska inicijativa zapravo privukla pažnju javnosti na stavove PIC-a koji su dosad, u "redovnoj proceduri", prolazili skoro neopaženi.

Posebno je značajno što je današnji kominike formiran na temelju snažne inicijative amabasada Sjedinjenih Američkih Država, Republike Turske i evropskih zemalja, tako da je Rusija kao politički sponzor osovine Dodik-Čović ostala usamljena u svojim zahtjevima.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije