Ruski naučnici otkrili spoj nanočestica koje ubijaju rak?

Objavljeno: 12.04.17 u 14:57

Isprobali su ih u svom laboratoriju i izazvale su smrt tumorskih stanica. Kažu kako su efikasnije od klasičnih metoda liječenja, a uništavaju i zloćudne stanice otporne na lijekove.

Istraživači s Državnog univerziteta u Moskvi i Ruske akademije nauke su s kolegama iz Amerike pronašli novi način liječenja raka. Radi se o nanočesticama koje uništavaju stanice raka i nova su nada za milione oboljelih. Isprobali su ih u svom laboratoriju i pokazalo se da nanočestice potiču odumiranje kancerogenih stanica djelujući na membranu stanice i/ili membranu mitohondrija. Kažu kako su efikasnije od klasičnih metoda liječenja, a uništavaju i zloćudne stanice otporne na lijekove.

Nanočestice izrađene su od citokroma, enzima i kardiolipina - ključnih dijelova unutrašnje membrane mitohondrija. One potiču smrt stanica raka djelovanjem u staničnoj membrani. Svoje otkriće objavili su u časopisu Pharmaceutical Research.

- Predlažemo daljnja istraživanja kako bi se stvorili temelji za novu vrstu liječenja raka, uključujući Cit-CL kompleks. Ovaj kompleks postoji u normalnim stanicama gdje se koristi za aktiviranje apopoze (smrti stanica), a regulira ga tijelo. Također, planiramo razviti način kako dopremiti tretman do tumorskih stanica - objasnio je Yury A. Vladimirov, jedan od autora naučnog rada, prenosi Sputnik.