Kako je saopćeno jutros iz Tužilaštva TK, ova iznenadna posjeta nije najavljena rukovodstvu i tužiocima Tužilaštva, ni od same dopredsjednice ni od VSTV-a BiH.

- Posjeta je upriličena isključivo novoizabranom zamjeniku glavnog tužioca u ovom Tužilaštvu Jezdimiru Spasojeviću, koji o najavi, razlozima posjete, sadržaju razgovora ili aktivnostima koje će biti provedene nakon ovog sastanka nije izvijestio Ured glavnog tužioca. Podsjećamo, u poslednjih šest i po godina ovo je prva posjeta dopredsjednice Jukić ovom Tužilaštvu, a u istom periodu nije najavljena niti upriličena posjeta bilo kojeg od ostalih 14 članova VSTV-a BiH - saopćeno je iz Tužilaštva TK. 

Stoga su iz ove pravosudne institucije pozvali VSTV BiH i dopredsjednicu Jukić da obavijeste Tužilaštvo i javnost o razlozima posjete, sadržaju razgovora koji je vođen i aktivnostima koje će biti preduzimane u narednom periodu.

- Ovo je svakako izniman i jedinstven slučaj da se posjeta visokopozicioniranog predstavnika jedne državne institucije, u ovom slučaju dopredsjednice VSTV-a, ne najavi rukovodstvu Tužilaštva na bilo koji način. Da je posjeta bila najavljena, vjerujemo da bi i domaćinski odnos bio na daleko višem nivou i da bi tužioce ovog Tužilaštva ovakva posjeta svakako izuzetno radovala- navodi se u saopćenju iz Tužilaštva TK.