Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Ružica Jukić uputila je odgovor ambasadama Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Savezne Republike Njemačke u BiH, Kraljevine Holandije u BiH i Kraljevine Španije u BiH, te Uredu visokog predstavnika i OSCE Misiji u BiH.

Odgovor Ružice Jukić poslan je medijima u BiH sa službenog e-maila [email protected], sa kojeg su stizala i prethodna reagiranja i promišljanja potpredsjednice VSTV-a. No, ovog puta se, čini se, i sama Press služba VSTV-a ogradila od saopćenja Jukić.

- U prilogu vam dostavljamo saopćenje za javnost potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružice Jukić, uz napomenu da ovo i prethodna saopćenja koja potpisuje potpredsjednica Jukić, predstavljaju njen lični stav - navodi se u e-mailu.

Odgovor Ružice Jukić ambasadama, OHR-u i OSCE-u u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Nakon odgovora ambasada, ali u interesu javnosti i prije svega kolega iz pravosuđa, moram ponovo pitati ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Savezne Republike Njemačke u BiH, Kraljevine Holandije u BiH i Kraljevine Španije u BiH, OHR-a i OSCE-a:

Da li su "gumene i staklene sobe" u pojedinim ambasadama u koje se privode nosioci pravosudnih funkcija Bosne i Hercegovine i tu dobijaju naloge koga postaviti na koju funkciju, protiv koga otvoriti ili zatvoriti istragu, koga osuditi u postupku - IZNAD ZAKONA, ISPOD ZAKONA ili VAN ZAKONA?

Dugujete odgovor.

Dugujete ga cijeloj pravosudnoj zajednici, građanima ove države u kojoj bi trebali predstavljati vaše države, a ne uplitati se, diktirati ili, još gore, prisiljavati nosioce pravosudnih funkcija da rade po vašim željama i ciljevima, takvim ponižavajućim metodama.

Ovim mojim javnim obraćanjem i ukazivanjem na tu ponižavajuću pojavu "staklenih i gumenih soba", ja se upravo borim da niko ne bude iznad zakona i pogotovo izvan zakona, a što je očito  ova pojava na koju ukazujem, nabrutalniji primjer.

Ponavljanje ispraznih  fraza o tome da nitko nije iznad zakona, nije odgovor na ovakvu zastrašujuću nedemokratsku i nečuvenu pojavu, da se na takav način ambasade postavljaju ne samo iznad, tj. izvan zakona, nego kršenje svakog elementarnog ljudskog prava pojedinaca koje se privodi u staklene i gumene sobe i ponižava njihovo ljudsko dostojanstvo.

Za sada je samo iznad zakona ova osoba koja je pokušala korumpirati predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i, kao u najboljem Felinijevskom maniru, traži pravdu pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Pravdu na uspješno podmićivanje.

I protiv takve iznadzakonitosti se borim - navodi se u najnovijem pismu Ružice Jukić.