Ističu da još jednom jasno i glasno potvrđuju da je vlast Unsko-sanskog kantona dio ovog naroda i da predstavlja stav građana ovog dijela BiH i da im opstanak na vlasti ne znači ništa ukoliko ne zastupaju interese naroda koji nam je povjerio da ih predstavljamo.

- Preko ovog kantona i leđa njegovih građana u protekle tri godine je prošlo preko 100.000 migranata. Dok su ovdašnja privreda i turizam, mir i sigurnost građana, nestajali pred očima države i svih nas, narod Unsko-sanskog kantona je položio sve ispite iz humanosti i niko nema pravo da mu stavlja etikete o nedostatku empatije, ksenofobiji i ostalim negativnostima koje se kroz medije stavljaju na račun svih nas - navodi se u pismu.

Temelj svake države je, kako se dodaje, pravda i "koliko god nas boli teret nepravde koji nam je nametnut od države, mi koji obnašamo vlast na ovim prostorima nećemo biti pomagači te nepravde i nećemo stati protiv interesa i sigurnosti svoga naroda".

Pozivaju sve ostale predstavnike u vlasti iz USK, posebno gospodu Hamdiju Abdića, Huseina Rošića i Šemsudina Dedića da se i oni decidno izjasne, a djelima pokažu, da li su na strani Selme Cikotića ili onih među kojima žive i koji su ih birali da ih predstavljaju u državnoj vlasti.

- Bihać i Krajina nisu "šačica ljudi koja se protivi odlukama državne vlasti" već jednoglasan stav ovdašnjeg naroda koji očito ne dopire dovoljno daleko kao što je slučaj sa malim grupama pojedinaca koje se okupe oko drugih lokacija u BiH, pošalju poruku da ne žele migrante i ona biva odmah uslišana - navodi se u pismu.

Bihać i Krajina su, kako dodaju, prostor ove države koji se bezbroj puta proslavio upravo po hrabrosti, humanosti i patriotizmu i "mi ćemo taj emanet u okvirima svojih nadležnosti sačuvati do kraja!Bez obzira na sve posljedice s kojima nam se prijeti sa svih strana jer, veća je čast nestati zbog pravde nego ostati kao sluga nepravde!".

- Mi smo posljedice svojih odluka spremni snositi, a neka to budu i svi ostali koji se u ovoj zemlji pitaju i snose pravnu i svaku drugu odgovornost za sigurnost njenih građana, dolazak i prolazak migranata i budućnost ove države - navodi se u pismu.

Na kraju, pozivaju Selmu Cikotića, Bakira Izetbegovića, kao i navedene predstavnike u vlasti, da napokon dođu pred Biru i čuju mišljenje Bišćana, da uvaže stav onih koji najdirektnije snose posljedice trogodišnje tzv. migrantske krize, a posebno njihovih odluka i izjava "koje vrijeđaju, bole i doslovno uništavaju ovaj dio države Bosne i Hercegovine".

Premijer USK Ružnić u svom pismu proziva isključivo članove SDA, stranke koja je u USK glavni politički oponet A-SDA iz koje on dolazi, dok s druge strane ne iznosi bilo kakve zamjerke na račun predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, koji se protivi izvođenju Oružanih snaga na istočnu granicu čime bi se ona zaštitila i čime bi se spriječio masovni ulazak migranata u BiH.

VEZANI TEKST - Građani BiH poručuju EU: Licemjerni ste! Otvorite granice, pobrinite se za migrante

Zamjerke ne iznosi ni na račun Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ujedno najodgovornijeg čovjeka za probleme s migrantima, kao ni na račun SNSD-ovaca općenito, a po čijem su nalogu vlasti u RS-u mjesecima dovozile migrante u USK. Krivca ne vide ni u Vjekoslavu Bevandi iz HDZ-a, ministru koji se oštro usprotivio da se migranti prevezu u vojni objekat u Bradini. Ne spominje se ni direktor Granične policije Zoran Galić, HDZ-ov kadar, koji se godinama po svemu sudeći, više brine da migranti ne uđu u Hrvatsku, nego što se brine o istočnoj granici BiH, kao ni mnogi drugi koji obnašaju funkcije gdje su direktno odgovorni za pitanje migranata.