Kako je kazala obraćajući se učesnicima ovogodišnjeg Marša, to je način da svoje žrtve pamtimo, odamo im počast, svima koji su nestali i koji su ubijeni u genocidu.

- Naša budućnost mora biti zasnovana na sljedećem, genocid i sve ono što se desilo u Srebrenici i Podrinju ne smijemo zaboraviti, ne samo radi nas, nego i radi budućih generacija. Naše opredjeljenje je mir, gradnja boljeg i sretnijeg života, ali nikada da zaboravimo ono što je bilo - podvukla je Mahmutbegović.

Učesnike su ispratili i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sa ministrima Zvjezdanom Karadžinom, Unom Harčin i Fedahijom Ahmetovićem. 

Kolektivno pamćenje Srebrenice je uslov borbe protiv zaborava ljudskog dostojanstva, zla nacionalističkih ideologija, borbe protiv trijumfalizma genocida, poručio je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

- Izuzetno dostojanstven način na koji se odaje počast žrtvama Srebrenice i jako je emotivno i teško. Ovih dana cijeli svijet treba da zašuti - kazala je ministrica pravosuđa u Vladi TK Una Harčin.