open-navfaktor-logo
search
Oštar odgovor
Sabina Ćudić opet problematizira Aerodrom Bihać; Abdić i Rošić: Ostavite Krajinu na miru!
Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) je svojim izlaganjem na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma u kojem je govorila o pooštravanju mjera u FBiH, izazvala reakcije zastupnika koji dolaze iz Unsko-sanskog kantona.
18.03.2021. u 14:09
get url
text

VEZANI TEKST - Sedmodnevni prosjek: Kanton Sarajevo ubjedljivo prednjači po broju zaraženih, USK na začelju liste

- Dokument Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je dokument koji govori o katastrofalnoj situaciji recimo u BPK sa stravičnom stopom smrtnosti, a Vlada FBiH je odbila prijedlog Kriznog štaba za pooštravanje mjera. Na današnjoj sjednici se pokazao ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, čime je dokazao svoje postojanje nakon što se vakcinisao. Ponosna sam na Zastupnički dom danas, svi zaključci klubova koje smo zaprimili su u skladu sa preporkama i naredbama Kriznog štaba koji je odbila Vlada FBiH. Šta zdravstveni radnici širom FBiH imaju od naših toplih pozdrava. Prisljeni smo da biramo između ekonomije i zdravlja građana - rekla je Ćudić i dodala:

- Pogledajte rebalans budžeta koji smo usvojili, za renoviranje prostorija za Vladu FBiH u Budžetu za 2021. odvojeno je 12 miliona KM. Da ne govorimo o nabavci opreme Poreznoj upravi FBiH, Aerodromu Bihać. Ne pristajem da biram između života i ekonomskih mjera, jer imamo novac za oboje. Devastirajuća informacija je premijera Novalića da je davno nabavio vakcine da se želio igrati države. Igramo se sa ljudskim životima.

Replicirao joj je zastupnik Hamdija Abdić (SDA) koji smatra da se ne mogu iste mjere primjenjivati u svim kantonima, jer nije ista epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo i recimo Unsko-sanskom kantonu. 

VEZANI TEKST - Abdić o izlaganju Ćudić: Krajina i Bihać zaslužili su aerodrom, mnogo bi značio za razvoj turizma

- Gospođa Ćudić uvijek zapinje za Aerodom Bihać. Ja bih joj predložio neka pozdravi svoju Vladu KS i predloži im da naprave rebalans budžeta i skinu helikopter, milione koje su za to planirali. Da ostavi Krajinu. Nismo imali skijališta, nisu radili noćni klubovi. Imamo najmanje zaraženih poslije Livanjskog kantona. Sarajevo ima 15 puta u većoj mjeri zaraženih što mi je žao. Neka pusti Krajinu i Krajišnike koja je zapuštena, nepovezana, odvojena od Sarajeva. Neka nas ne uvlače u njihove priče koje imaju u Sarajevskom kantonu, da svi ne ispaštaju neodgovornost njihove vlade kada je riječ o epidemiološkoj situaciji - kazao je Abdić.

Govorio je i zastupnik Husein Rošić (SDA).

- Nadovezat ću se na svog prethodnika. Herojsko Sarajevo se u ratu znalo odbraniti, a danas proživljava to da se ljudi ne mogu organizirati, kriva je nesposobna vlast. Šta je kantonalna vlast u Sarajevu uradila po pitanju mjera Kriznog štaba FBiH. Organizirala je takmičenje u skijanju. Zašto jučer nisu proglasili stanje prirodne nesreće, da pomognu građanima. Mi smo iz USK spremni pomoći, ali morate se samoorganizirati. Ćudić samo kao traka ponavlja jedne te iste stvari - rekao je Rošić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.